2022 was een mooi seizoen met prachtige vluchten. In dat seizoen vielen twee namen mij in het bijzonder op. Het waren twee jonge gasten, één uit Zeeland en een Zuid-Hollander. De laatste is de hoofdrolspeler in dit verslag en de eerste in een ander verslag. Sil van Vliet uit het Zuid-Hollandse Ter Aar liet al enkele jaren zien over een geweldige stam duiven te beschikken. De duiven lieten dat in het korte verleden zien op verschillende marathonvluchten met een middaglossing. Een mooi voorbeeld was St. Vincent 2020. In 2022 wilde Sil, als test voor zijn duiven, een seizoen zijn duiven op de ZLU-vluchten spelen. Het was nog geen definitieve overstap … je moet jezelf niet vastpinnen, maar keuzes maken die je op dat het leukst en/of het makkelijkst vindt. Deze keuze pakte goed uit! Sil pakte met zijn duiven verschillende kopprijzen op de meeste vluchten. Hij won bijvoorbeeld ook tweemaal in 2022 het concours van de zeer sterke competitie van de Fondunie 2000. Tweemaal een vlucht winnen in één seizoen tegen deze kaliber tegenstanders hebben maar enkele liefhebbers eerder gedaan. Reden te over om een verslag te schrijven over deze liefhebber met zijn duiven.

De voorbereiding van het seizoen
In 2023 wordt er gestart met 100 duiven. Normaal gesproken is de start met 80 duiven, zoals in 2022, maar door de vogelgriep zijn dat er nu meer. Sil: ‘Ik wil volgend jaar weer met ongeveer 80 duiven starten.’
Hoe kweek je? (Kruisen, goed x goed, lijnen (of in-)teelt) Sil: ‘Inteelt en lijnenkweek doe ik niet aan. Ik koppel zoveel als mogelijk over, zodat ik zo snel mogelijk weet wat de kweekwaarde is van een (nieuwe) kweekduif. Ik heb 9 kweekkoppels. De duiven zijn met de Kerst gekoppeld. Alle duiven brengen jongen groot.’
Is er verduisterd en bijgelicht? Zo ja, hoe? Sil: ‘Ja, er is van half maart tot half mei verduisterd en vanaf half juni tot augustus bijgelicht. Wanneer zijn de duiven op weduwschap eventueel gezet? Sil: ‘Ik heb de duiven half maart op weduwschap gezet tot ongeveer half/eind mei. Vanaf toen ben ik ze gaan koppelen voor de juiste vlucht.’ Op welke stand worden de duiven op de marathonvluchten gespeeld? Sil: ‘De eerste vlucht probeer ik alles op een jong van 1 tot 10 dagen te spelen. Daarna zie ik wel hoe het loopt, maar vaak is dat op kleine jongen, eieren of en groot jong. Ik speel niet graag een koppel op drijven.’ Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten toe? Sil: ‘Alle duiven gaan vanaf het begin zoveel als mogelijk mee tot ongeveer 10 dagen voor de eerste marathon. Kilometers maken! Tussen de vluchten door breng ik ze alleen zelf nog weg.’

De toppers van Agen
Op zowel Agen bij de Oude duiven als bij de jaarlingen had Sil drie vroege duiven. In dit deel van het verslag gaan we het over de meeste van deze toppers bij de oude duiven én de jaarlingen hebben.
‘De 934’ van 2020 won de 8e nationaal Agen bij de oude duiven tegen 6.019 duiven. De vader won de 20e nationaal Pau bij Ben van Kempen en de moeder is een dochter van ‘Daan’ van Jos Pepping. ‘Daan’ won de 1e Internationaal Agen bij Jos.
De tweede duif van Agen was ‘De 933’ van 2020. Hij won de 8e nationaal tegen 6.019 duiven. Zijn vader is de stamkweker van Sil, ‘De Elfpenner’. De moeder komt van Jac. van den Bosch uit Hengstdijk. De vader van deze duivin won de 1e nationaal Bordeaux bij Jac.
Bij de jaarlingen startte Sil met de 21e nationaal tegen 6.174 duiven. Deze prestatie kwam op naam van ‘De 985’ van 2021. Deze duif zit niet meer bij Sil op het hok en daarom schenken we er niet te veel aandacht aan. De tweede duif, ‘De 955’ van 2022 was niet veel later en won de 22e nationaal tegen dezelfde 6.174 duiven. Deze duivin heeft bekende ouders. Zij komt uit de 20e nationaal Pau van Ben van Kempen met een dochter van de 1e nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch uit Hengstdijk. Deze duiven gaven in een andere combinatie ook al goede Agen-duiven.
De 34e nationaal Agen tegen ruim 6.100 duiven kwam op de erelijst van ‘De 925’ van 2021. Deze duivin won ook de 30e nationaal Narbonne tegen 6.260 duiven. Haar vader komt uit een doffer van Jan Schreurs met een duivin van Th. Pennings via Ben van Kempen. De moeder van deze super duivin komt uit een doffer van Ben van Kempen met een duivin van Tim Hage.

… wordt vervolgd …