In de inleiding van het stuk over Sil van Vliet schreef ik al dat de prestaties van de duiven van twee jonge gasten die mij opvielen op de marathonvluchten in 2022 van de ZLU. De tweede liefhebber is Sander Dijkema uit het Zeeuwse Wemeldingen. Deze liefhebber speelt nog niet zo lang op de Internationale Vluchten van de ZLU. Sterker nog … hij heeft nog geen 10 jaar postduiven. Vanaf het eerste jaar boekten zijn duiven al successen en dat is de jaren erna alleen maar uitgebouwd. Zijn eerste vaasje won Sander in zijn debuutjaar 2019 op Agen. Hij pakte de 24e nationaal tegen 3.940 jaarlingen. In het tweede jaar pakte dezelfde duif, inmiddels omgedoopt in ‘The First One’, de 23e nationaal Pau tegen 4.255 duiven. Daarna werd zijn hokbestand sterker, zowel in de lengte als in de breedte, en dit mondde uit in een geweldig seizoen 2022. Wat hij in dit afgelopen seizoen met zijn marathonduiven presteerde, is geweldig. Genoeg redenen om hier eens uitgebreid samen met Sander op terug te blikken.

De liefhebber
De hoofdrolspeler van dit verslag is de 25-jarige Sander Dijkema uit Wemeldinge. Hij is van beroep kok. Twee winters geleden was ik bij Sander op bezoek om een duifje op te halen voor de veiling van Het Marathonduivenjournaal. Ik maakte kennis met een vrolijke positieve duivenliefhebber die trots was op zijn duiven. Die trots was afgelopen seizoen gegroeid door de prestaties die zijn duiven op de Internationale vluchten hadden geleverd. Dat was natuurlijk volkomen terecht.
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Sander: ‘Vroeger ben ik begonnen met siervogels. Hiermee heb ik tentoonstellingen gespeeld en verschillende shows gewonnen, zoals het Algemeen kampioen jeugd Zeeland en Nederlands Kampioen. Na dit een aantal jaren gedaan te hebben was het tijd voor wat nieuws. Na een avondje stappen met m’n maat kwam om 6 uur ‘s ochtends onder het genot van een biertje het idee om met postduiven te gaan beginnen. Dit was tijdens de zomer van 2015. Al snel werden de sierduiven bij hem geruimd en naast de 2 roofvogels kwam een rennetje voor de duiven. Na hier tot 2017 gespeeld te hebben, gingen we ieder onze eigen weg. Ik ging verder vanaf het erf van mijn vader, waar ik toen woonde. Eerst wat programmavluchtjes en vanaf 2018 werd de beslissing gemaakt om met fondduiven te gaan beginnen.
De eerste duiven kwamen eigenlijk van iedereen hier uit de buurt, fond of programma … het zat allemaal door elkaar (en nog steeds). Voor de ZLU-vluchten kwamen er een aantal van Joop Duinkerke (Wemeldinge). Hier heb ik veel aan te danken. Een oudere liefhebber die met een klein aantal duiven er bijna altijd wel tussen staat. Een man zonder poespas en grootspraak. Verder had ik in 2016 een opvanger. Iets waar ik zelf veel goede ervaringen mee heb ondertussen. Dit duifje bleek via via van Ad Fortuin (Strijen) te komen. Na wat overleg mocht deze blijven. Het duifje is hierna ingespeeld en ingemand op de marathonvluchten. Een aantal prijsjes gevlogen maar niet veel bijzonders. De kweekwaarde was achteraf wel goed. Want het eerste jong wat ik eruit kweekte vloog gelijk de 24e nationaal Agen bij de jaarlingen op de loodzware Agen in 2019. De 2e vlucht die dit duifje (‘First One’) deed, was Pau in 2020 en hierop won ze de 23e Nationaal op. Ondertussen is ‘First One’ ook grootmoeder van Tess (57e Nat Barcelona ’22).

De gehele accommodatie

De hokken die er nu staan zijn eigenlijk oude voliere’s. Toen ik dit hok zette waren deze allemaal bedoeld voor mijn parkieten. Zodoende is er in de afgelopen jaren flink wat verbouwd en versleuteld maar de indeling is als volgt voor komend seizoen: één afdeling voor 6 koppels, het hok is 1 bij 2,40 meter. Eén afdeling voor 12 koppels, deze afdeling is 2 bij 2,40 meter. Eén ren voor de duivinnen … als ze op weduwschap worden ingevlogen, deze ren is 0,8 bij 3 meter. Eén ren voor de voedsterkoppels, deze ren is 0,8 bij 3,00 meter en één ren voor de kwekers van 3,60 bij 1,60 meter. De jongen zitten al op mijn nieuwe adres waar vanaf dit jaar gevlogen word met de jongen. Sinds enkele maanden ben ik op mezelf gaan wonen. Hier staat een ren van 2 bij 4 meter verdeeld over 2 afdelingen waarvan de voorkant grotendeels open is. Waar heb je op gelet bij het bouwen van het hok? Verluchting, licht e.d. Sander: ‘Eigenlijk heb ik nergens op gelet, omdat het niet de bedoeling was om duiven te gaan houden. In de loop der jaren zijn er een aantal dingen aangepast, waaronder verduisteringspanelen en windbreekgaas. Al zat de 1e Internationale Asduif jaarlingen gewoon in het jonge duivenhok. Dit hok is zo goed als helemaal open. Bij de hokken op het nieuwe adres zal een soort van Martin van Zon hok komen alleen dan wel aangepast naar mijn eigen ideeën en wensen. Dit om meer te kunnen sturen met de weersinvloeden en licht en lucht etc.

Kampioenschappen en Topuitslagen
Sander: ‘Het belangrijkste en ook wel het enige kampioenschap die van toepassing is, zal het behalen van de 1e Internationale Asduif Jaarlingingen 2022 zijn geweest. Dit met zover ik heb kunnen vinden het laagste coëfficiënt ooit bij de jaarlingen. Verder kwa kampioenschappen niks bijzonders. Mede omdat ik echt nog in een opbouwfase zit en afgelopen jaren in de breedte geen goede ploeg had. Vanaf dit jaar zitten er meerdere constante duiven die in ieder geval 1 op 10 prijzen kunnen winnen.
De beste prijzen waren:

  • Agen Jaarlingen: 3e, 9e, 99e Nationaal tegen 6.174 duiven … 17 mee en 8 prijs …’s avonds 10 door.
  • Barcelona: 57e, 125e, 133e Nationaal tegen 4.842 duiven … 9 mee 4 prijs 2e, 3e en 4e in het NIC
  • St Vincent (Tarbes ): 2e en 131e Nationaal tegen 2.308 duiven … 4 mee 2 prijs
  • Perpignan: 83e Nationaal tegen 3.805 duiven … 4 mee 3 prijs

 

Graag wil ik wel ‘First One’ nog een keer naar voren halen. Zij was mijn eerste duif op Agen ZLU 2019, een loodzware vlucht, waar ik een prachtig begin maakte met een 24e, 121e en 265e Nationaal en 6 van de 10 duiven in de prijzen. Op maandagochtend had ik er 8  van de 10 thuis. Een jaar later scoorde ‘First One’ op Pau de 23e nationaal en de 217de Rieux Minervois (Perpignan). Ze werd de 72e Nat Asduif ZLU. Sinds deze winter is besloten om haar niet meer te spelen en puur voor de kweek te houden. Op Barcelona, afgelopen jaar, was een kleindochter mijn eerste duif op Barcelona met de 57ste Nationaal. Het nestzusje van dit duifje vloog de 131ste Nationaal Tarbes ZLU. Ik heb zelf veel vertrouwen in de kweekwaarde.

… wordt vervolgd …