In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering ‘First One’ van Sander Dijkema uit Wemeldinge, een Zeeuws dorpje aan de Oosterschelde. Sander heeft zijn Topduivin ‘de 494’ omgedoopt tot ‘First One’, omdat het zijn eerste echte topper is.

‘First One’ won in 2020 de 23ste Nationaal Pau tegen 4.255 duiven en 217de Nationaal Perpignan tegen 3.354 duiven. 
Op welke stand is deze topprestatie geleverd? Sander: ‘Omdat ze te snel gelegd had naar mijn zin zat ze op Pau op eieren van 12 dagen en toen op Perpignan op een jong van 14 dagen.’
Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestaties? Sander: ‘Haar nest, wanneer ze van weduwschap afgaat en verder op nest gaat, is ze niet meer van het nest af te slaan en specifiek op eieren of op een klein jong.
Als jaarling won ze al een 24ste Nationaal en 37ste Internationaal Agen. Dus nu heeft ze van de 3 maal zetten 2 x 1 een prijs op 100 en 1 prijs 1 op 10.’

Sander over de afstamming: ‘Haar vader is een 100% Batenburg v/d Merwe. Deze heb ik als jong opgevangen en is hier toen gebleven. Deze doffer won als 2 jarige twee prijzen op de middaglossing van de tweemaal zetten. Helaas ben ik hem in maart 2019 kwijt geraakt van hok (waarschijnlijk door de roofvogel). De moeder is er één van Eric Van Koeveringen. Deze duivin won als jaarling ook prijs … maar niet extreem vroeg. Op haar tweede vlucht is ook deze duif verspeeld helaas.’

Sander speelt pas twee seizoenen ZLU-vluchten. Daarom is het geweldig dat hij deze kampioenschappen in de IFC Zeeland al heeft behaald. Voor Sander was dit boven verwachting:
11de en 13de asduif
8e Keizer Jaarlingen
11e Keizer totaal

Sander heeft een geweldenaar in ‘First One’. Ik hoop dat je snel andere toppers naast je twee asduiven kweekt en dat je zo op meer vluchten een vaasje kan gaan pakken. Maar ik hoop vooral dat je nog lang van ‘First One’ en onze hobby kan genieten !!!