In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de hoofdrolspeelster ‘de 494’ van Dander Dijkema uit het Zeeuwse Wemeldinge. Afgelopen seizoen maakte deze duivenliefhebber zijn debuut op de ZLU-vluchten. Dat ging gelijk goed. Zijn ‘494’ won de 24e nationaal op Agen ZLU bij de jaarlingen tegen 3.940 duiven.

Voorstellen
Sander: ‘Mijn naam is Sander Dijkema, 21 jaar oud en woonachtig in Wemeldinge (Zeeland). Sinds mijn 9de jaar begonnen met vogels en dit waren toen hoofdzakelijk parkieten. Na 8 jaar en vele kampioenschappen verder (Kampioen, Zeeland, Nederland, Status Top Kweker), werd het tijd voor wat nieuws. Dit werden postduiven. Ik heb eerst anderhalf jaar in combinatie gespeeld met een maat en ben daarna zelfstandig verder gegaan. Mijn compagnon had meer tijd nodig voor zijn studie en we ontplooiden ook andere visie. In 2017 ben ik zelfstandig begonnen met vooral op vitesse-, midfond- en dagfondvluchten.

Eind seizoen 2018 heb ik besloten om in 2019 serieus aan de ZLU mee te doen. De ogen waren gericht op Pau en Agen Jaarlingen. Pau had ik er 2 mee en ik kreeg ze net na de prijzen thuis. Op Agen werden 10 jaarlingen ingekorfd. Het resultaat was goed te noemen: 24e, 121e, 265e, 567e, 660e en 795e tegen 3.940 duiven. Internationaal starten we op plek 37 tegen bijna 10.000 jaarlingen. Een betere start op ZLU had ik niet durven dromen natuurlijk.’

De topper
Sander gaat verder: ‘Graag wil ik de eerste  duif aan u voorstellen … ‘De 494’ van 2018 is een klein blauw duivinnetje, die de 24ste Nat won. Ze werd ingemand op een klein jong van 3 tot 4 dagen. Als voorbereiding is ze vanaf week 1 van het vliegseizoen mee geweest en heeft 2 dagfond vluchten gehad. Op de laatste dagfondvlucht won ze een mooie prijs (1 op 10): de 217e tegen 3.443 duiven provinciaal.
Haar vader is een 100% Batenburg v/d Merwe. Deze heb ik als jong opgevangen en is hier toen gebleven. Deze doffer won als 2 jarige twee prijzen op de middaglossing van de tweemaal zetten. Helaas ben ik hem dit jaar in maart kwijt geraakt van hok. De moeder is er één van Eric Van Koeveringe. Deze duivin won als jaarling ook prijs … maar niet extreem vroeg. Op haar tweede vlucht is ook deze duif verspeeld helaas.’

Het is altijd jammer als je een duif hebt die je in de kop van de uitslag hebt gepakt en je ziet dat je de ouders verspeeld bent. Het is altijd beter als dat je koppels in het hok hebt zitten, waar de jongen geen papier kunnen raken. Met zo’n topper als ‘de 494’ kun je in ieder geval verder. Hopelijk gaat zij zich vaker van voren laten zien en geeft ze haar goede genen door aan de volgende generatie. Sander succes voor de komende seizoenen en zet deze goede lijn door!