Marseille 2023 werd een mooie vlucht die misschien wat sneller ging dan vooraf werd gedacht. De snelste duiven haalden ruim 1.000 mpm. Wel 49 duiven bleven boven deze grens. De meeste hiervan waren Limburgse duiven. Naast de winnaars van de 1e en 2e prijs is een vermelding van P. Arets uit Kerkrade verdiend. Deze goede liefhebber had 6 duiven mee en zijn eerste drie duiven staan op de plaatsen 3, 17 en 42. Naast een podiumplaats nog twee prachtige prijzen. Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten hadden ook een duif met een prachtige prestatie. In het schemer, om 22:17 uur, pakte zij tussen al de Limburgse duiven een prachtige 4e plaats. Hun verhaal heeft u al op Het Marathonduivenjournaal kunnen lezen.
De hoofdrolspelers van deze reportage wonnen de 1e en 2e plaats Nationaal op twee verschillende hokken. Piet Penris woont in Urmond en Robin Smeets in Stein. Het eerste hok won de 1e nationaal en het tweede hok de tweede nationaal. Een unieke prestatie van twee liefhebbers met een geweldige stam duiven, die zich de laatste jaren regelmatig heel goed heeft laten zien.
Het seizoen
In Urmond, op Piets erf, is er gestart met 57 vliegduiven. Bij Robin, in Stein, is gestart met 66 vliegduiven. Voor volgend seizoen, 2024, zal dat 48 om 80 zijn … met het grootste deel in het grootste hok bij Robin in Stein.
Het aantal kweekkoppels is op het moment 24. Robin vertelt hierover: ‘Wij zijn in 2022 gestart met ons kweekbestand terug te brengen. Investeren in een stam is soms ook meer kweekkoppels hebben. We zijn in 2022 met een 18 koppels geslonken van 42 naar 24. Onze ambitie is om maar 24 kweekkoppels te behouden.’
De duiven zijn eind februari gekoppeld. De vliegduiven, waaronder de twee Marseille-toppers, hebben een jong grootgebracht.
In het voorseizoen word gewerkt aan een belangrijke basisconditie. De duiven hebben minimaal een 10-12 vluchten gehad met een totale afstand van 2500-3000 km.
De duiven krijgen voer van de merken Paloma, Versele Laga en het voer van Leyen. In het seizoen krijgen de vliegduiven Paloma Duo Sport en Gerry Plus van Versele Laga na de vluchten. De kwekers en jonge duiven krijgen de Kweek Sport mengeling van de voerhandelaar Karel Leyen in Maaseik. Robin: ‘Dat alle leveranciers met de prijzen omhoog zijn geschoten is ongelofelijk als je ziet wat voor een kwalitatief goeie zak dit voer is voor €12 voor 20kg!’
De duiven krijgen pinda’s en snoepzaad naast het gewone voer. Voor de rest krijgen de duiven Tolyamin van Schroeder en de mineralenbak van Boskamp.
Medisch gezien worden de duiven waar nodig gecontroleerd. Piet en Robin gaan hiervoor sinds enkele jaren naar Vincent Schroeder. Robin hierover: ‘De duiven gaan niet regelmatig naar de dierenarts. Alleen als er vermoedens zijn van gezondheidsproblemen. Wij hanteren één graadmeter en dat is de lijst. Dit is met 90 km tot 500 km om te zien of ze gezond zijn en op de marathons voor de selectie.’
Houden jullie van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Robin: ‘Hier krijgen ze zoals gezegd Tolyamin in het water. Dit is enkel de dag van thuiskomst. Voor de rest word hier gekscherend gezegd WML-forte (Water Maatschappij Limburg- forte) gegeven … gewoon kraanwater dus.’
De Beleving
Hoe beleven jullie de duivensport? De dubbele winnaars van Marseille: ‘De duivensport word hier 365 dagen per jaar beleefd. We genieten net zoveel van het koppelen in het voorjaar als van het thuiskomen van een vlucht. Het maakt niet uit of dit nu van 90 km of van 1.100 km is. Al maakt zo’n dubbele overwinning en dat moment waarop de duiven beide aankomen wel een moment waar we het hele jaar voor doen.
In Urmond is Marij (de moeder van Robin) zeer betrokken en in Stein, Brenda, de vrouw van Robin. De kinderen mogen de sport ongedwongen zelf ontdekken (of niet). Zij zijn vooralsnog drukker met voetballen en schaken.
We werken niet effectief samen met iemand. Wel proberen we door soms wat te ruilen elkaar naar een hoger niveau te tillen. Tevens hebben we een leuke vriendenclub “De Jonge Honden” waarmee regelmatig over ideeën wordt gewisseld.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Onze Limburgse toppers: ‘De passie, de contacten en de fantastische kick als ze aankomen vliegen. Maar bovenal dat ene moment, dat magische gevoel als je weet: DIT IS een KOPDUIF als er zo’n kopduif aankomt. Daar ben je 365 dagen per jaar voor aan het krabben en dat gevoel is er maar 1 minuut? 30 seconden? Maar blijft je wel altijd bij! Dit is ook niet uit te leggen aan iemand zonder duiven.
Over het moment dat de Marseille-duiven moesten komen: In Stein waren op Pau en Agen al 2 felbegeerde vaasjes bemachtigd. Ons ultieme doel is dat dit op beide hokken minimaal eens per jaar lukt. Mijn moeder belde om te zeggen dat er een duif was en ik had al gezien dat er nationaal nog geen één gemeld was. Dus toen ik even later Piet aan de lijn kreeg waren we beide superblij, want ja nu een vaasje in Urmond dat is natuurlijk al fantastisch. Onder het bellen arriveerde ‘Nika 91’ in Stein. Dus hebben we op afstand beide intens kunnen genieten van beide aankomsten!!’
Tot Slot
Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Piet en Robin: ‘Wij willen iedereen hartelijk danken voor de zeer vele positieve fantastisch mooie reacties uit binnen- en buitenland. Te veel om op te noemen. We hebben deze vlucht beleefd en genoten met een hoofdletter G. Iets wat niemand ons meer afneemt. Een vaasje pakken op beide locaties is al mooi maar een dubbele nationale overwinning is de kers op de taart.
En … Jaco jij ook bedankt voor alle moeite die je doet voor onze sport!!’ Dankjewel mannen en medestrijders … ik doe het graag en met veel plezier. Jullie bedankt voor de info voor dit verslag en nogmaals gefeliciteerd met jullie geweldige dubbele overwinning op twee locaties. Tot een volgende keer!
Recente reacties