Op een mooie vrijdagochtend in juli werden de duiven van het Internationale concours uit West Europa gelost in Marseille om 7 uur. De wind was Noordwest tot west. Dus niet bepaald mee. De duiven worden immers in het Zuidoosten van Frankrijk losgelaten. Toch konden over de honderd duiven internationaal een snelheid halen boven de magische grens van 1.000 mpm halen. In de avond vielen in Nederland veel duiven in Limburg. Twee duiven buiten de Limburgse gevleugelde vrienden konden voor het ingaan van de neutralisatietijd het thuisfront bereiken … één in Deurne en één in Zetten. Deze laatste genoemde duif wint het concours van de Fondunie 2000. Deze doffer is eigendom van Piet Heikamp en Marco van Doorn. De duif van deze mannen leverde een geweldige prestatie. Om kwart voor 10 op de vrijdagavond viel de Brabantse duif op een afstand van 912 km. Deze duif wint de 14e prijs nationaal. Om 22.17 uur krijgen Piet en Marco hun topper op een afstand van 964 km. Zij winnen de 4e nationaal en de 1e in de Fondunie 2000. Op vrijdagavond vallen meer dan 120 duiven in Limburg en slechts twee anderen. Dit maakt de prestatie van de duif van Piet en Marco extra bijzonder.
Een dikke week later stond Narbonne op het programma. Het was een vlucht waar de duiven het laatste stuk veel regen moesten verwerken. Terwijl er alleen duiven waren gevallen op de korte afstanden, viel om 22.24.58 uur in eens een duif in Zetten bij Piet en Marco. Wederom een ongelooflijk mooie prestatie van een duif van deze toppers.

Het seizoen
Marco vertelt: ‘Door het samenvoegen van onze kolonies is er veel om uit te testen en daarom hebben we de laatste jaren een heel grote kolonie. We zijn dit jaar begonnen met ongeveer 100 koppels duiven waarvan de helft jaarling was. We willen volgend jaar terug naar 80 koppels. Voor de kweek hebben we 30 koppels kwekers en evenveel koppels voedsters.’
De kweekduiven zijn de 1e week februari gekoppeld en hieruit zijn ruim 100 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik die op de jonge duiventoer meegaan.
De vliegduiven zijn de laatste week april gekoppeld en zij hebben een jong groot gebracht. Dus de winnende doffer ook.
De duiven zijn vanaf begin april tot 3e week mei verduisterd. De jaarlingen zijn vanaf de eerste wedvlucht mee geweest dit seizoen. De oude duiven zijn de tweede week ingestapt. Ze hebben drie vitessevluchten gehad, daarna tweemaal Morlincourt (325 km). Hierna zijn ze tweemaal in Hank ingekorfd voor Melun (420 km). Daarna komen ze op een uitzondering na niet meer in de mand op de vereniging en worden ze enkel nog zelf opgeleerd. De Barcelona-ploeg heeft bijvoorbeeld nog eenmaal Chimay gevlogen.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. In de voerbakken is een mengeling van Galaxy Light, Jelle Jellema en Koopman All-in-One te vinden. Variatie is voor ons een zeer belangrijk iets. De vliegduiven moeten in het volle seizoen kunnen eten wat ze op dat moment nodig hebben. Ze hebben vanuit henzelf een goed voedingsinstinct. In de broedbakken voeren we in potjes Galaxy Energy en pinda’s bij. De duiven krijgen steeds vers grit, maagkiezel, roodsteen, wimoral, vitalith, rode mineralenpoeder en zout in potjes aangeboden. Ook hier is weer genoeg te kiezen. Verder komt er hier nooit iets over het voer! Bij thuiskomst van de fondvluchten krijgen de duiven een Herstelpower-capsule van Beute. Mocht een duif hem nodig lijken te hebben? Een aantal uur later nog 1.
Marco over het medische deel: ‘Iedere duif die meegaat naar een grote vlucht wordt in de dagen ervoor individueel nagekeken op het geel. Indien ze geel hebben, krijgen ze een Belga Magix-pil. Vorig jaar hadden we best veel trammelant met het geel, dit jaar is het zeer rustig (Minder dan 5%). In december worden de duiven paramixo geënt, in februari een pokken enting en een druppel voor het ongedierte, in april worden ze ontwormd via het drinkwater (2 dagen) en in mei een vijfdaagse geelkuur.
Vanaf 2020 is er nog maar eenmaal voor de luchtwegen behandeld (via het drinkwater bij de helft van de duiven). Het resultaat was toen ook nog niet eens beter als bij de andere helft van de duiven.
De jonge duiven krijgen een paramixo-rota enting bij afzetten en als de groep compleet is nogmaals een paramixo enting en een luisdruppel. Verder krijgen zij niets qua medicatie. Ook bij ons komt coli voor. Zodra wij de eerste verschijnselen zien wordt direct het voer teruggenomen en na twee dagen weer langzaam opgevoerd. Tot nog toe heeft dit altijd zeer goede resultaten gehad. Echter is wel mijn ervaring dat het minimaal 3 weken duurt voordat ze weer op het oude niveau zijn. Ook bij hokken die kuren bij coli.’ Op de standaardvraag: Worden de duiven regelmatig gecontroleerd door een dierenarts? Antwoord Marco: ‘Ja die loopt dagelijks door de hokken ?!!!’ Houden jullie van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? In koor: ‘Liefste doen we niets….’

De Narbonne-topper
Zoals in de inleiding wordt verteld, hadden Piet en Marco op Narbonne een duif die net zo’n bijzondere prestatie had geleverd als de winnende duif van Marseille bij de Fondunie 2000. De eerste duif van Narbonne won bij de Fondunie 2000 de 4e prijs tegen 1.547 duiven. Bij de ZLU won ze de 16e nationaal tegen 5.862 duiven.
Deze duivin is als ei verhuisd van Overberg naar Zetten, afkomstig van Corné van Oeveren. De vader is voor 75% van het soort van Arjan Beens. De andere 25% is van Verweij-de Haan. We zien ‘Zoon Messi’, ‘Zus Blue’ en ‘Kleinzoon Snelle Jelle’ terug in deze vader. De moeder is voor 100% van het soort van Arjan Beens. Deze duivin won bij Corné o.a. de 93e nationaal Narbonne. In de stamboom zien we veel basisduiven van Arjan terug: ‘Rika’, ‘Mr. Bergerac’, ‘Snelle Jelle’, ‘Miss Sjaan’, ‘Mr. Moonlight’ en ‘Red Thunder’.

De Beleving
Piet: ‘We beleven onze hobby best intensief, maar het is wel een zeer leuke hobby!
Wij doen veel samen met Marcel Jansen en Huub Spaan van de combinatie Jansen & Spaan uit Ewijk en de Combinatie Lentjes uit Randwijk. Niet alleen samen de duiven wegbrengen, maar ook zeker kritisch met elkaar meedenken.
Het mooie aan de duivensport? … Een mooie vroege duif is prachtig. Maar zeker ook de contacten met andere liefhebbers is zeer leuk!’
Hebben jullie nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Piet: ‘Marco had zojuist Piet de Vreugd aan de telefoon van de Vreugd-van Beek. Onbegrijpelijk dat er alleen duiven in Limburg zijn en één in Brabant, helemaal tegen Limburg aan. Met nog 50 km naar ons waarin geen duif is gevallen wordt het toch wel heel erg lastig. Bovendien is het zwaar bewolkt en toch echt al donker. Binnen 5 minuten viel ‘Bennie’ op de klep … waanzinnig !!!’

Tot Slot
Piet en Marco, nogmaals gefeliciteerd met jullie mooie overwinning! Bedankt voor de info voor deze reportage. Ik hoop dat jullie nog lang plezier hebben van jullie twee toppers van de laatste weken. Tot slot … ook op Perpignan pakte de mannen verschillende duiven … 63e, 95e, 97e en 106e nationaal gemeld!