Marseille 2023 werd een mooie vlucht die misschien wat sneller ging dan vooraf werd gedacht. De snelste duiven haalden ruim 1.000 mpm. Wel 49 duiven bleven boven deze grens. De meeste hiervan waren Limburgse duiven. Naast de winnaars van de 1e en 2e prijs is een vermelding van P. Arets uit Kerkrade verdiend. Deze goede liefhebber had 6 duiven mee en zijn eerste drie duiven staan op de plaatsen 3, 17 en 42. Naast een podiumplaats nog twee prachtige prijzen. Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten hadden ook een duif met een prachtige prestatie. In het schemer, om 22:17 uur, pakte zij tussen al de Limburgse duiven een prachtige 4e plaats. Hun verhaal heeft u al op Het Marathonduivenjournaal kunnen lezen.
De hoofdrolspelers van deze reportage wonnen de 1e en 2e plaats Nationaal op twee verschillende hokken. Piet Penris woont in Urmond en Robin Smeets in Stein. Het eerste hok won de 1e nationaal en het tweede hok de tweede nationaal. Een unieke prestatie van twee liefhebbers met een geweldige stam duiven, die zich de laatste jaren regelmatig heel goed heeft laten zien.

De winnende liefhebbers
De tandem Smeets-Penris bestaat uit Piet Penris (70 jaar) en Robin Smeets (35 jaar). Zij wonen respectievelijk in Urmond en Stein, in het heuvelachtige Zuid Limburgse land.
Piet is gepensioneerd en was voorheen werkzaam bij de Amerikaanse militaire legerbasis in Schinnen en ging daar over het financiële plaatje. Robin is werkzaam als meet- en regeltechnicus in de klimaattechniek, wat altijd handig voor het duivenhok ?!
Als jonge jongen was Robin gefascineerd voor dieren. Na de sierduiven kwamen er, mede door de mooie verhalen van Piet over zijn duiven bij zijn vader Pie, steeds meer postduiven. In 1999 werd er voor het eerst deelgenomen op de natoer. Eerst als zelfstandig jeugdlid, vanaf 2004 gezamenlijk met Piet.
De allereerste duiven werden in 1999 gekregen van fondmatadoren Lei Kurvers en Thjeu Cox alsook van clubvoorzitter Thei Zinken.
In Urmond wordt gespeeld vanaf een vlieghok van 9 meter. In Stein is er eind 2018 een hok neergezet van 13,5 meter.
Robin over de huidige stam duiven: ‘Onze absolute basis van nu gaat terug naar 2004. Toen kregen we vier duiven van de Gebr. Kuijpers en wel uit de echt oude lijnen van hen. Deze duiven staan aan de basis van al onze duiven. Tevens kregen we nog van de Comb. Verbaandert-Habraken een Jellema-duivin die goed vererft. Daarnaast hebben we een aangekochte doffer van Hub Nijsten die je regelmatig terugvindt in onze duiven. Hiermee hebben we geprobeerd een eigen stam te maken en dit lijkt tot nu toe aardig te lukken.
Onze nieuwe basisduiven zijn momenteel:

  • ‘Lucky 38’, 13e nat asduif zlu
  • ‘Avatar’, 2e Gouden Barcelonaduif 2018
  • ‘Benny Batman’, 2e Internationaal Marseille 2018
  • ‘Tru Ruzel’, 3e en 6e Asduif Marathon Afdeling Limburg 2016-2017

 

De 1e en 2e Nationaal Marseille
Zowel de 1e nationaal als de 2e nationaal zijn beide duivinnen.De 1e Nationaal werd gespeeld op weduwschap en de 2e Nationaal op nest.
De 1e Nationaal (‘Summertime Pie’) komt rechtstreeks uit onze superkweker en de 2e Internationaal winnaar van Marseille, ‘Benny Batman’, gekoppeld tegen een dochter van ‘De Lichte 05’ van Roger Wijnands. ‘De Lichte 05’ was 1e Nationale Asduif. Haar dochter werd aangekocht op de totale verkoop van Roger en was toen al 6 jaar oud. De onderbouwing voor de aanschaf van deze duiven die ondanks het weinige bijschrift bij de verkoop, toch is gekocht, is dat zij niet zomaar die leeftijd bereikt had. Dit bleek een schot in de roos. ‘Summertime Pie’ won eerder de 728e nationaal Agen en de 553e Narbonne nationaal. Tevens won ze 75e NPO Limoges.
De 2e Nationaal (‘Nika 91’) komt uit een zoon van superkweker ‘Benny Batman’. Hij stond toen gekoppeld op een dochter van ‘het Streepke’ (Lei Martens, 4e Nationaal Asduif ZLU). Deze Zoon stond tegen een duif uit een halfzus van onze eigen Avatar (2e Gouden Barcelonaduif) met een doffer van Thjeu Cox.
‘Nika 91’ vloog al eerder de 10e Nationaal Agen als jaarling en dit jaar al eerder een 15e Nationaal Agen. Ze is in drie seizoenen 7 maal meegeweest en won even zoveel prijzen, 7 dus. Waaronder dus 3x top … bij de eerste 15 Nationaal! Een waanzinnige topduivin!

… wordt vervolgd …