Deze keer breien we een mooi slot aan de reportage over de Comb. Hommes en znn. Jan, Nick en Rens hebben de laatste twee jaar bewezen de beste allround marathonduivenspelers van Nederland, zeg maar gerust van West Europa, te zijn. Een lange lijst met kopprijzen en prachtige kampioenschappen werden de afgelopen jaren gewonnen. De afgelopen weken heeft u zo goed als alles over hen kunnen lezen: hun manier van verzorgen en kweken en over hun topvliegers, hun zienswijze op kweken en aankopen van duiven. We sluiten deze serie met deel 6 af. Wederom veel leesplezier …
Blik naar het komende seizoen
Gaan jullie voor het komende seizoen nog dingen aanpassen? Jan: ‘Wat goed is, moet je niet veranderen. We gaan wel proberen de jonge duiven eerder los te laten.’ Zitten er al nieuwe koppelingen in het hoofd voor de komende kweek? Nick: ‘Jannie (1e nationaal Perigueux) tegen Zoon Miss Tarbes met Golden Boy. ‘Moeder Jannie’ tegen Golden Boy en ‘Golden Boy’ straks ook op Lady Pau (asduif Pau over 3 jaar).’ Zijn er al favoriete jaarlingen, waar jullie wat extra’s van verwachten? Jan: ‘Favoriete jaarling: daar durven we ons niet te wagen. De achtergrond is bij de duiven goed, maar welke het gaan doen, weet je nooit.’
Wat losse vragen
Wat kan er beter in de duivensport? Nick: ‘Minder negatief zijn op Social Media én het beleid van de NPO zou moeten zijn: probeer iedereen zo lang mogelijk binnenboord houden.’ Rens: ‘Zou mooi zijn, dat wij mensen met sierduiven en takla’s en andere hoogvliegers, kunnen motiveren voor de postduivensport.’
Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Jan: ‘Ik vond het mooi dat verschillende tweejarige op het eind van het seizoen goed naar voren kwamen. Het was in 2019 geen seizoen voor jaarlingen. Het weer was te wisselend met storingen en regenzones.’ Nick: ‘Eind mei hadden we de duiven ingemand in Hank. De Nederlandse duiven gingen los en de Belgen volgden na driekwartier. Geen goed teken. Bijna alle bewezen duiven kwamen de volgende dag. Dat was echt schrikken. Eén topper bleef uiteindelijk maar achter.’
Middag en Ochtendlossing
Zit er verschil in de duiven voor de middaglossing en de ochtendlossing? Vader en zonen: ‘Een ZLU-duif kan het op beide disciplines en een echte middaglossing alleen op de middaglossing. Door ze te spelen kom je er achter. Het is niet soort gebonden. Een super middaglossingsduif blijft bij ons bijna altijd op de middaglossing. Barcelona-duiven vliegen alleen Barcelona, geen Perpignan.’ Jan: ‘Perpignan is het kerkhof van Barcelona-toppers. Een duif die goed komt op een bepaalde vlucht, proberen we weer op diezelfde vlucht te houden.’
De toppers van Cahors en Bergerac
Op Cahors hadden de mannen uit Akersloot 20 duiven mee. 8 duiven zaten in de prijzen waarvan 3 bij de eerste 55 tegen 2.864 duiven. De eerste duif won de 16e prijs. Deze duif, ‘Nairobi’, won ook de 36e nationaal Bordeaux in 2019. In deel 1 van de serie wordt zij uitvoerig besproken.
De tweede duif won de 30e prijs in sector 2. Deze prijs werd gewonnen door ‘Ünüvar’. Deze jaarling komt uit ‘Inteelt 972’ met ‘Moeder Super 18’. ‘Inteelt 972’ is gekweekt uit verschillende generaties eigen prestatieduiven en komt rechtstreeks uit ‘Frans’, die de 3e nationaal Cahors won tegen ruim 10.000 duiven. De moeder van ‘Ünüvar’ komt van Kees Droog. Zij is ook de moeder van ‘De Super 18’, o.a. 6e nationaal Albi. Zij komt zelf uit de 89e nationaal Barcelona van Kees.
De 55e nationaal Cahors werd gewonnen door ‘De Rode Dax’. Deze doffer won eerder al de 4e nationaal Dax 2018. Hij komt uit ‘Super Eye’ met ‘Rooie Robbie’. ‘Super Eye’ komt uit topkweker ‘Golden Boy’ (won zelf ook o.a. de 8e nationaal Agen) met ‘De Super 88’. ‘Rooie Robbie’ komt van Rob Timmermans. Deze duivin komt uit ‘Vale Theo’ (o.a. 18e nationaal Perpignan) met een dochter van ‘De Narbonne’ (7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (31e nationaal Pau).
Op Bergerac hadden Jan, Nick en Rens 36 duiven mee. 18 duiven zaten in de prijzen. De eerste twee duiven wonnen de 7e en 69e nationaal. De eerste duif won eerder in het seizoen de 4e nationaal Bordeaux. Dit was ‘The Professor’. Hij werd ook in deel 1 van deze reportage voorgesteld.
De tweede duif, de 69e nationaal Bergerac, was ‘Iva’. Dit late duivinnetje van 2017 werd in 2019 voor het eerst gespeeld. Zij won eerder de 135e nationaal Agen. Zij komt uit ‘Milano’, afkomstig van Verweij-de Haan, met ‘Barça Girl’. ‘Milano’ won zelf de 16e nationaal Bergerac en heeft als grootouder ‘Milos’, ‘Barry’ en ‘Bolletje’. ‘Barca Girl’ is van het soort van P. Huiberts. Zij is ook de moeder van de 32e nationaal Cahors.
Tot Slot
Dat was de reportage over het seizoen 2019 van Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Wat hebben ze geweldig gepresteerd met hun duiven. Duiven met een zachte pluim en een sterk karkas. Er wordt gepresteerd met duiven uit een stam opgebouwd met prestatieduiven. Het was een waar genoegen deze reportage te maken. Gelukkig ben ik geholpen door de mannen zelf. Het was een geweldige leuke samenwerking. Ik wens jullie succes voor de toekomst en hopelijk blijft er nog iets over van het seizoen 2020. Dan gaan we jullie weer zien! Over het doorgaan hebben we geen zeggenschap over, maar hopen mag. Tot een volgende keer, mannen en nogmaals heel erg bedankt!
Recente reacties