In 2018 deden Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens een sprong naar de top van de Marathonduivenwereld. Zij wonnen een nationale vlucht op de middaglossing en pakten onder meer de 2e nationaal Perpignan op de ZLU-vluchten. Voor 2018 waren ze goed, maar vanaf dat seizoen absolute top! Hun naam was gevestigd en dat moet je het jaar erop maar weer zien waar te maken. Dat laatste is volkomen gelukt. Zowel op de middaglossing als op de ZLU zetten ze weer prachtige resultaten neer. Hun stam duiven is ijzersterk gebleken. Het is opgebouwd met louter prestatieduiven. Mooie namen zie je wel een keer terug, maar de prestaties ontstijgt de mooie naam. Goede resultaten zijn de basis!!! Als je hun duiven in de hand krijgt, vallen mij twee dingen op: (wils)kracht en een fantastische pluim en als het dan ‘tussen de ogen’ ook goed zit (wat wij niet kunnen zien, alleen op de uitslag), dan heb je een tophok met duiven.

Gezondheid
2018 was voor Jan (en zijn gezin) ook het jaar dat Jan moest strijden tegen de ziekte die angst inboezemt. Hij is behandeld en is er doorheen gekomen in 2019 … Jan is schoon. Eens in de 3 tot 4 maanden staat hij onder controle. Het is goed dat ze het in de gaten houden. Het is een hele opluchting dat het proces gaat, zoals het nu gaat. Een goede gezondheid is belangrijker dan mooie resultaten met de duiven. De prestaties van de duiven waren in 2018 een welkome afleiding om niet constant alleen met ziekte bezig te zijn. In 2019 kon de familie volop genieten … los van hele grote zorgen.

De liefhebbers
De Comb. J. Hommes en Zonen bestaat zoals bekend uit vader Jan (62) en zijn zonen Nick (28) en Rens (20) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidsdeskundige en Rens is timmerman. Bij de duiven zijn de rollen mooi verdeeld: Rens is overal bij betrokken, een soort van vliegende keeper. Rens gaat inkorven, vooral als het verder is. Hij verzorgt de jonge duiven en de jaarlingen.
Jan heeft de ochtenddienst. Hij verzorgt Jan de vliegduiven. De jongen en de kwekers hebben in de ochtend geen aandacht nodig. In deze afdelingen staan voersilo’s en ze krijgen eens in de 2 tot 3 dagen nieuw water (als het leeg is). Vliegduiven hebben dubbelle bakken, maar krijgen iedere dag schoon water. Nick verzorgt een deel van de vliegduiven. Verder verzorgt hij de administratie. Met zijn drieën  zijn ze wel een team wat elkaar prima aanvult. Tijdens de vluchten is er een soort van onderlinge competitie tussen het boven- en benedenhok. Dit geeft een extra stimulans, die ze zichzelf opleggen.
Als ze een duif aanschaffen, doen ze dat met zijn drieën. Ze kijken eerst hoe een duif eruit ziet en dan pas kijken ze eventueel naar de stamkaart. Jan: ‘Mensen kopen duiven met mooie namen en waar twee-drie generaties duiven zitten die geen prijs hebben gevlogen … dat is niet slim en eigenlijk ronduit belachelijk. De kans van slagen is dan heel minimaal. Bij sterke stammen valt al rond de 90% af. Laat staan met papieren tijgers.’ Jan gaat verder: ‘Je bouwt een hok op met 5 duiven, zei een goede liefhebber uit Wormer eens tegen mij, goede duiven vererven goed door naar verschillende volgende generaties. Daar moet je naar op zoek! Als je ze hebt, moet je er zuinig op zijn.’ Een goede raad waar iedere liefhebber naar zou moeten handelen.

Het seizoen
De mannen uit Akersloot zijn dit jaar gestart met 110 koppels nestduiven. Jan, Nick en Rens: ‘Op ons kweekhok zitten 32 koppels en deze brengen 4 rondes groot en worden eind half december gekoppeld. Na 2 ronden worden ze om gekoppeld. De vliegduiven zijn afgelopen seizoen half april gekoppeld en alle vliegkoppels hebben toen één jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen.
Als voorbereiding op de marathonvluchten gaan de duiven, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze 1.500 tot 2.000 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.’

Toppers van St. Vincent en Bordeaux
Op de eerste middaglossingsvlucht, St. Vincent, hadden vader en zonen Hommes 14 duiven mee en 8 duiven waren thuis toen de prijzen waren verdiend. De eerste duif won een kopprijs … de 29e nationaal St. Vincent tegen 2.649 duiven. Dit resultaat werd binnengehaald door ‘de 318’ van 2015. Deze duivin wordt ‘de Super 18’ genoemd. Zij won eerder in haar loopbaan onder andere de 56e nationaal St. Vincent 2018, 101e nationaal Bergerac 2016 en de 6e nationaal Albi 2016 … in totaal 8 prijzen van de 8 maal zetten. Haar vader is een rode doffer, die zelf ook prijzen bij elkaar vloog, maar als kweker nog beter is. Hij komt uit een doffer van Rob Timmermans, ‘De Timmerman’,  met een duivin van Leen van der Eijnde (‘Inteelt Bolleke’). ‘De Timmerman’ komt uit twee toppers van Rob. Dit zijn ‘De Narbonne’ (o.a. 7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (o.a. 31e nationaal Pau). De moeder van ‘De Super 18’ komt van Kees Droog. Zij vloog zelf de 89e nationaal Bordeaux en haar vader vloog bij Kees de 89e nationaal Barcelona.

Op Bordeaux middaglossing, een week na St. Vincent, hadden deze liefhebbers vier kopduiven. Hun eerste duif won de 4e nationaal tegen 3.277 duiven in sector 2. Deze prachtige prijs werd gewonnen door ‘The Professor’ van 2017. Deze doffer was de snelste van Noord Holland op deze vlucht. Later in het jaar won hij ook nog eens de 7e nationaal Bergerac tegen 4.856 duiven in sector 2 en de 34e nationaal van heel Nederland tegen ruim 24.000 duiven. Als jaarling won hij een prijsje op Agen Ochtendlossing. Zijn vader komt van Kees Droog, ‘Bogota’ genaamd. Hij is een zoon van ‘Rosario’, die de 18e nationaal Perpignan won in 2015. De moeder van ‘The Professor’ is ‘Davina’.

Zij komt uit ‘Golden Boy’, die o.a. de 8e, 21e en 54e nationaal Agen won, met ‘Het Schemertje’,  die de 46e en 50e nationaal Agen won en ook moeder is van de 34e nationaal Agen Ochtendlossing 2018.

De 36e nationaal Bordeaux in sector 2 werd gewonnen door ‘Nairobi’. Deze duivin won later in 2019 de 16e nationaal Cahors met een ochtendlossing. De vader van deze topduivin is ‘De Beul’.  Deze doffer won o.a. de 45e nationaal Cahors, 47e nationaal St. Vincent en de 66e nationaal Albi. De moeder van ‘Nairobi’ is ‘Power’.  Zij is ook de moeder van de 54 nationaal Narbonne en is ook een dochter van ‘Golden Boy’.
‘Lara’ won voor de Comb. Hommes de 42e nationaal Bordeaux. Dit late jong van 2017 heeft als vader een doffer die de 296e nationaal Bordeaux 2016 won. De moeder is ‘de Rode 14’.  Deze duivin won na een prijsje op Bergerac en Perpignan, drie prijzen op Barcelona in de afgelopen drie seizoenen. De 141e nationaal Barcelona is haar beste prijs.
De laatste topper op Bordeaux is ‘Alana’. Deze duivin won de 43e nationaal Bordeaux tegen 3.277 duiven. Eerder in haar loopbaan won ze eerder al de 33e en 109e nationaal Bergerac en de 84e nationaal Bordeaux. Haar vader is ‘Golden Boy’ (onder meer de 4e nationaal Bordeaux) en haar moeder is ‘de 506’, die de 4e nationaal Bergerac won (6e van heel Nederland). Zij komt uit een doffer van Marlon Kok en een duivin van IJsbrand Kaptein.

… wordt vervolgd …