Een jaar kan vreemd verlopen. Als je met Oud en Nieuw vooruitblikt naar het komende dan hoop je dat je gezond blijft. Dat heb je vooral als je een bepaalde leeftijd hebt of als je het nodige al hebt meegemaakt op dat gebied en je weet dat het niet vanzelfsprekend is. Verder hoop je dat je leuk werk mag hebben en houden. Natuurlijk hoop je met je hobby veel plezier te beleven en wat te presteren. Dan maakt het niet uit of je streperig bent of een echte hobbyist. Ik weet niet wat er met Oud en Nieuw door de hoofden van Jan, Nick en Rens speelden … ik denk wel dat ze niet gedacht hadden wat er zou gebeuren wat er achteraf wel is gebeurt.

Jaar met ups en downs
In het voorjaar bleek Jan ernstig ziek te zijn. Hij moest daarvoor intens behandeld worden, waarvan een zware operatie een onderdeel was. Dat waren zorgelijke en onzekere tijden voor Jan en zijn gezin. Duivensport wordt dan een stuk minder belangrijk. Maar duivensport kan ook therapeutisch werken. Als je weet hoe een traject eruit gaat zien en je weet waar je doorheen moet, kan de omgang met de duiven een prachtige afleiding zijn. Door met je eigen beesten om te gaan, kun je je zinnen verzetten en genieten van ‘even wat anders’. Gelukkig ging het met Jan steeds beter. Natuurlijk hakt het er enorm in en is het een aanslag op je conditie. De goede lijn werd in ieder geval ingezet. Gelukkig kan Jan zeggen, dat het steeds beter gaat en er weer ‘muziek’ in zit. Met ‘de grote afleiding’ ging het dit jaar ook steeds beter. De duiven van Jan, Nick en Rens hadden een prima start en de prestatiecurve ging steeds verder omhoog. Dit ging door tot het finale-weekend van het marathonseizoen. In dat weekend wonnen de mannen uit Akersloot de 2e Internationaal/nationaal Perpignan (1e van de Fondunie 2000) en nationaal Perigueux in sector 2. Na dit goede seizoen pakten vader en zonen verschillende 1e kampioenschappen in groot verband, waaronder de titel Keizer Kampioen van de Fondunie 2000.

De liefhebbers
De Comb. J. Hommes en Zonen bestaat uit vader Jan (60) en zijn zonen Nick (26) en Rens (19) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidskundige en Rens is timmerman.
Jan is als kleine jongen (door een vriend) samen met zijn broer Frans met duiven begonnen. Nick en Rens zijn er beiden op een natuurlijke manier ingegroeid. Vanaf het jaar 2007 vliegen ze onder de naam Comb J. Hommes en znn, daarvoor werd er gespeeld onder de naam Gebr. Hommes toen nog in Uitgeest en later (1993) in Akersloot.
De eerste duiven kwamen van Bart Kraak Enkhuizen voor 1 gulden 25 per stuk. Dat zijn nog eens prijzen! Het leuke is dat één van deze duiven 4 jaar later duifkampioen dagfond werd. Later werd er gestart op de overnacht en kwamen de duiven van Henk Hendriks uit Wormer, overwegend Van der Wegen en het oude eigen soort waar in Uitgeest mee werd gevlogen. Nu zitten er nog veel duiven met dat bloed bij de huidige vliegduiven.
Over hoeveel hokken beschikken jullie? Nick: ‘Wij hebben een zolderhok waar alleen met oude duiven op gespeeld wordt. Deze is 8 meter lang. We hebben een tuinhok van ongeveer 14 meter deze is verdeeld in 1 afdeling voor oude duiven (2 jaar en ouder), 1 afdeling voor jaarlingen en dan 4 afdelingen voor jongen.’
Hoe ziet de huidige duivenstam eruit? De toppers uit Akersloot: ‘Wij hebben veel verschillende soorten duiven zitten, duiven van: Tinus Thijen (lijn 404), Comb van der Plas (kinderen Red Rum en Kojak en Der Jan), Gebr. Holleman, Ys Kaptein, Marlon Kok, Rob Timmermans, Kees Droog, Dirk Pals, Willem van Wieringen, Dutch Day Racers, Verweij-de Haan, Marcel Tromp en nog een aantal. Hier proberen we ieder jaar versterking bij te zoeken. Ons eigen oude soort waar, overwegend Van der Wegen in zit, zit nog steeds in de stam en onze 18e Nat Barcelona 2000, een duivin van 1996 afkomstig Hessel Bays uit Den Helder.’

De toppers op de ZLU-vluchten
Het vlaggenschip van de ZLU-ploeg is natuurlijk ‘de 956’ van 2014. Deze bonte duivin wint de 2e Nationaal en Internationaal en de 1e Internationaal duivinnen. Deze krasbonte duivin gaat door het leven als ‘Miss Tarbes’. Zij is ingekorfd op 10 dagen broeden op Perpignan. Nick: ‘Al onze duiven worden op nest gespeeld en het maakt niet echt uit op welke stand ze mee gaan.’ De vader van deze duivin komt van Comb van der Plas uit Rijnsburg en heeft als ouders ‘Kojak’ en ‘dochter Rem Rum’. De moeder komt bij Tinus Thijen vandaan is een kleindochter van ‘de 404’ van Sam de Jong. Deze duivin is ook al moeder van ‘de 174’, die 2 keer 3e duifkampioen is geworden van Afdeling 6.
‘Miss Tarbes’ won eerder de 37e Sector 2 Dax 2017 tegen 2.145 duiven, de 66e Sector 2 Bordeaux 2016 tegen 3.340 duiven, de 95e Nationaal Perpignan 2017 tegen 4.789 duiven en de 228e Sector 2 Tarbes 2015 tegen 2.217 duiven (als Jaarling). En nu dus: 1e Internationaal duivinnen, 2e Internationaal tegen 12.353 duiven en 2e Nationaal 3.778 duiven. Prachtig!

‘De 874’ van 2012 wordt ‘De Barcelona 2’ genoemd. Dit heeft zij verdiend doordat zij 4 prijzen op Barcelona won. In 2015 won ze de 122e nationaal Barcelona tegen 5.183 duiven en afgelopen jaar de 58e nationaal Barcelona tegen 3.912 duiven. Ze wordt daarmee 5e Nationale As-duif over 4 jaar en 12e Internationale As-duif over 4 jaar. ‘De 58’ van 2008 is haar vader. Hij was een goede vlieger met o.a. de 57e nationaal Pau en de 81e nationaal Bordeaux jaarlingen. Hij is van het oude soort van Jan en zijn broer Frans. De moeder komt van Dirk Pals uit Bovenkerk. Hij heeft deze duif gekweekt uit een Wijnands-doffer (zoon Gouden Barca-duif) en een duivin van de comb. Stephane Depasse en Jo Lardenoye (dochter Di Stefano).

‘De 457’ van 2016 heet ‘De Kleine Bonte’. Deze doffer won de 42e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven. Hij komt uit een doffer (‘De Scheele’), die o.a. 36e nationaal Cahors Ochtendlossing won en vader is van verschillende goede vliegduiven. Hij komt uit een doffer van Willen van Wieringen en een duivin van Tinus Thijen (Inteelt ‘404’ van Sam de Jong). De moeder van ‘De Kleine Bonte’ komt uit twee duiven van plaatsgenoot Ysbrand Kaptein (Zoon Narbonne met Dochter Irun).

… wordt vervolgd …