De laatste jaren zien we de naam Smeets-Penris steeds vaker in de kop van de uitslagen van de ZLU-vluchten. Twee prachtige zilveren plakken wist de combinatie Robin Smeets en Piet Penris in de wacht te slepen. Dat springt tijdens een slopend ZLU seizoen als die van 2018 snel in het oog! Op Marseille winnen ze de 2e Nationaal en 2e Internationaal en op Barcelona winnen ze in de prestigieuze GOUDEN ASDUIF-rangschikking eveneens een zilveren medaille. Deze prijzen werden behaald door twee ongelooflijk goede duiven. Je kan wel zeggen de vaandeldragers van hun sterke fondhok, die in de achtertuin van Robins ouders, in het Limburgse Urmond, is terug te vinden.

De liefhebbers
Naast hun mooie ZLU-resultaten, laten deze combinatie zich ook heel sterk zien op de programmavluchten, als ware kampioenen nemen ze hier echter van afstand.Alle programma duiven gaan in de verkoop en de toekomst ligt vanaf 2019 alleen nog maar op de zware fond. Zowel middaglossing als ook ochtendlossing. Het moet allemaal een beetje rustiger worden. Zeker vanwege de drukke baan van Robin in combinatie met een jong gezin. Zodoende kan hij niet meer zoveel bij Piet en zijn moeder zijn. Dat kost te veel tijd en energie. Op het woonadres van Robin wordt een hokje gebouwd, waar hij onder de naam van zijn zoontje met de jonge duiven gaat spelen. Verder wordt er niets gewijzigd en blijft de Combinatie Smeets-Penris nog jaren bestaan en met hopelijk nog heel mooie resultaten.

Historie
Het sprookje begon eigenlijk in 2004. Toen, en dat bleek achteraf, is de basis gelegd voor een toekomst  waar ze nu zijn. Niet dat dit het einde is, maar de top van de berg is in zicht. Terug naar de geschiedenis … moeder Penris was in een ver verleden bij een vriendin op bezoek en zag daar bij dat gezin sierduiven vliegen. Dat waren Birmingham-rollers. De kunsten die deze duiven lieten zien, gaf haar zoveel bewondering dat, toen ze het thuis aan haar man vertelde. Deze schat timmerde voor haar een hokje. Daar kwamen de eerste Birmingham rollers in. Al gauw werden er dat meer en er zat ook wel een gekregen en aangevlogen postduif tussen. Leuk! … maar het moesten er niet teveel worden. Omdat ze dachten dat alle duiven geschikt waren om terug te vliegen naar huis, werden een groot aantal in een mand gestopt en 5km weggebracht. Tot teleurstelling kwamen alleen een paar postduiven terug. De rest hebben ze nooit meer gezien. Vanaf dat moment hadden ze alleen nog maar postduiven. Zoon Robin begon zich inmiddels ook voor de duiven te interesseren. Het vervolg  is inmiddels bekend. We stoppen in 2004.
Robin mocht op een dag met Jos Martens, plaatsgenoot en leermeester, naar de Gebr. Kuipers in Neer. Hij nam wat duifjes mee terug naar huis. Later volgden daar nog duiven bij van Jos Martens, van H. Martens, Wijnands en zn, Hub Bijsten, Theo Daalmans, Lei Martens en ook Jellema-duiven via Habraken-Verbaandert uit Veldhoven.
Ja … met de Jos Martens de grote Kampioen mee naar de Gebr. Kuipers in Neer. Jos heeft zijn basisduiven daarvandaan gehaald. Robin kreeg van de broers 4 jonge duiven mee. Nu, in 2018, zitten nog steeds drie van de vier duiven door hun stam. Niet wetende dat er een groot verschil is tussen programmaduiven en fond duiven, speelden zij inmiddels samen met vader Piet alle vluchten. Schitterende hobby voor beiden.  Pas later bleek hoe waardevol de duiven van Gebr Kuipers waren. Maar toen waren ze al een jaar of zes oud en zijn ze naar het kweekhok verhuisd. Robin: ‘Wij zijn in 2009 begonnen met de lat hoger leggen en alleen de allerbeste laten zitten.’ Dat hielp, want vanaf 2009 begonnen de mannen vroege duiven op de grote fond te draaien. Een hele mooie uitslag op Provinciaal Perigueux (ochtendlossing) gaf de motivatie om vol op de marathon te gaan. De uitslag op Perigueux was 36, 84, 109 en 318 met 4 duiven mee tegen 3.620 Provinciale duiven. En dit op hun debuut … dat gaf een enorme boost.

De basis
Twee van die Kuypers duiven zijn de huidige stamduiven. De “Oude Kuypers van 2004” zich ontpopte tot de stamvader van hun kolonie. Op 14-jarige leeftijd is deze duif nog ontzettend fris en fruitig en bevrucht nog alles. Hij is de vader van Avatar, de 2e Gouden Barcelona duif over 3 jaar. Avatar won de 51e Nationaal Barcelona in 2016, 115e Nationaal Barcelona in 2017 en 227e Nationaal Barcelona in 2018. Dit was meer dan voldoende voor de zilveren plek in de NATIONALE GOUDEN ASDUIF rangschikking. Zijn nest-zus, de tweede Gebr. Kuypers-duif uit 2004, heeft ook een grote stempel op de Smeets-Penris kolonie gedrukt. Zij staat aan de basis van de 2e Internationaal Marseille 2018. Deze super doffer, Bennie Batman, vloog in 2016 en 2017 al de 272e en 263e prijs Nationaal van Marseille en is met de 2e Nationaal in 2018 erbij de 6e Nationale Asduif Marseille over 3 jaar geworden. Als klap op de vuurpijl won hij ook de 2e Internationaal het afgelopen seizoen.

Kampioenschappen
In de afgelopen jaren werden de volgende kampioenschappen binnen gehaald:
2017:
4e Nationale Marathonkampioen ZLU
1e Duifkampioen Grote Fond SSM
2e Generaal fondkampioen SSM
2e Euregiokampioen ZLU 1e Get
2e Generaal Morgenlossing 1e getekende FML
3e Generaal Morgenlossing FML
4e Generaal fondkampioen Limburg
5e Keizerkampioen Club der Azen
6e Duifkampioen Grote fond Limburg
8e Hokkampioen Grote fond Limburg
8e Euregiokampioen ZLU 1e 2 getekende
12e Int Nationaal Asduif Barcelona
2018:
1e Euregionaal Marseille
1e Asduif Overnacht SSM
2e Generaal fondkampioen SSM
2e GOUDEN Barcelonaduif Nederland
2e Nationaal/Internationaal Marseille
6e Nationale Asduif Marseille (3 jaar)
6e Internationale Asduif Barcelona (3 jaar)
11e Generaal kampioen Limburg
13e Internationaal Asduif Marseille (3 jaar)
2e GOUDEN Barcelonaduif Nederland (met Avatar)
2e Internationaal Marseille
6e Nationale asduif Marseille over 3 jaar!!
6e INTERNATIONAAL asduif Barcelona over 3 jaar!
13e Internationaal asduif Marseille over 3 jaar!!
1e Euregionaal Marseille
1e Asduif Overnacht SSM (Met de “38”)
1e Asduif Vitesse SSM
2e Generaal fondkampioen SSM
2e Generaal kampioen Algemeen SSM
11e Generaal kampioen afdeling Limburg.

… wordt vervolgd …