Een paar jaar geleden, in het coronajaar 2020, zat Marc Gielen uit Maasbree met twee zusjes vroeg op de ZLU-vlucht Agen Jaarlingen. Hij pakte de Nationale Overwinning en daarnaast de 9e nationaal. Een prachtige prestatie. Hoe het verhaal van deze zusjes verder ging, vertelt Marc zelf …

2020 was een zeer bewogen jaar. Corona hield ons allen in haar greep en ook het duivenseizoen was een grote onzekerheid. Kunnen we wel concoursen spelen of niet. Enkel Nationaal of toch ook weliswaar beperkte Internationale concoursen. Gelukkig bleek dat laatste ook mogelijk, weliswaar met een beperkt aantal vluchten.  Toch werd 2020 het beste vliegjaar ooit voor mij persoonlijk. Op Nationaal Agen werden er 16 jaarling en 13 oude duiven ingekorfd.

De dag van lossing vrijdag 24 juli 2020 om 07.00 uur werd er eentje om nooit meer te vergeten. Het meeste werd verwacht van de jaarlingen aangezien deze een 10 dagen tevoren van een midfondvlucht nog zeer goed waren afgekomen. De gehele dag was er spanning in mijn lichaam en toen de eerste duiven gingen vallen in Frankrijk, België en vervolgens Nederland was ik niet te houden en akkerde over het land zodat ik uit alle hoeken duiven zou kunnen zien komen. Echter waren nog niet alle jongen terug van het uitlaten en de hele dag kwamen ze in kleine groepjes thuis en later vaak alleen. En zo ook die avond nog. Het was rond de klok van 19.56 uur dat er een duif over het bos kwam zoeven. Ja, dat moest er eentje zijn, kon niet anders maar ging nog een paar keren rond. Twee minuutjes later was zij toch echt geconstateerd en stond zij als eerste gemelde op de Nationale meldingslijst voor jaarlingen. Nog geen 15 minuten later voltooide zich exact hetzelfde spel af en weer een duif die over de bossen uit dezelfde lijn tevoorschijn kwam en ook enkele keren rond ging.  Om 20.13 werd deze uiteindelijk geconstateerd, 8e op de Nationale meldingslijst op dat moment.

Enige tijd  later stonden de 2 duivinnen op plek 1 en 9 Nationaal. Later op de avond werd het zelfs plek 2 en 10 en nog even later plek 3 en 11, maar toen veranderde het weer naar 2 en 10. En uiteindelijk werd het toch nog 1 en 9. Yes wat een opluchting en emotie brengt dit met zich mee.

En dan te bedenken dat de 2 duivinnen nestzusjes zijn en zo werden de Nationale winnares vernoemd naar onze dochter “BEAU”. Haar nestzusje kreeg de naam “JOLIE”.
8 van de 16 jaarlingen vielen in de prijzen en bij de oude duiven 5 van de 13 beginnende met de “BLAUWE DAME” met een 33e Nationaal.

Na dit resultaat werd al snel besloten om de Twinsisters niet meer te spelen en te kijken of er ook kweekwaarde in zat. Verkopen was ook een optie maar dat was voor mij niet wenselijk. En nu in 2023 kan ik wel aangeven dat beide keuzes een verstandige is geweest want afgelopen jaar werd er toch met (klein)kinderen van de lijn van “BEAU” al direct goed gepresteerd. 

“BEAU” werd in 2020 gekoppeld aan de beste vlieger van mijn vader “ELKE”. Hij won zelf 1e NPO St. Vincent ’16, 2e NPO St. Vincent ’17, 3e Nationaal St. Vincent ’16, 4e Nationaal St. Vincent ’17, 35e NPO Tarbes ’16, 54e Nationaal Tarbes ’17. Twee jongen van deze koppeling, doffer en duivin, werden behouden voor uitbreiding van de ploeg vermeerderaars.

Uit de zoon van “ELKE” x “BEAU” kwam “NEW BEAU” naar voren en zij verraste in 2023 op Nationaal Dax met een 86e Nationaal. Zij was de 2e jaarling in de Sector 1. Provinciaal won zij bij de jaarlingen de 1e prijs en in het totale concours de 11e plek. Uit de dochter van “ELKE” x “BEAU” werd de 22-405 geboren en zij won bij mijn vader op Nationaal Tarbes prijs 223. Provinciaal werd het een 69e plek en bij de jaarlingen een 4e plek.

Maar dat was nog niet het enige want ook uit een volle broer van “BEAU” & “JOLIE” werd er door Gero Dijk op Nationaal Agen jaarlingen met 2 kinderen prijs gewonnen. Een 566e door de 22-246 en een 25e Nationaal met een vaasje door het nestzusje 22-245!
Een directe zoon van “BEAU” pakt bij mijn vader inmiddels 3 op 3 met in 2023 een 314e Nationaal Marseille en 431e Nationaal Agen ZLU.

Al met al kunnen wij echt wel blij zijn met de keuzes die wij destijds gemaakt hebben en kunnen wij en hopelijk ook anderen voortborduren op de kweekwaarde van de Twinzusjes “BEAU” & “JOLIE”, maar ook “ELKE” want deze kanjer heeft al zoveel goeds voortgebracht zoals 1e NPO Cahors, 1e NPO Dax Jaarlingen ’23, 2e Nationaal Cahors, 4e NPO Tarbes jaarlingen ’23, 11e NPO Dax ’23, 12 Int. Marseille d., 15e NPO Bordeaux ’18, 29e Nat. Marseille ’19 etc.

Een superlijntje uit enorm goed vliegende duiven. Kijk vandaag eens op Duiven.net en wie weet zit er iets moois uit deze mooie stam voor u tussen … dat moet kunnen, toch?