Het vliegen met de late jongen is mij behoorlijk tegengevallen. Er is nu nog een groepje van ongeveer 10 over die elke keer als ik ze korf netjes naar huis komen. Ook zijn er nog een stuk of 6 die wel thuis komen maar er verschrikkelijk lang over doen of de ene keer gewoon thuis zijn en de keer erop weer de volgende dag komen. Al met al valt het verhaal late jongen mij niet mee maar stel dat er bij deze toch een handje vol prima duiven zitten, dan ben ik er wel veel kwijt maar is het rendement toch vrij normaal. Ik ga ze nog een paar keer korven en misschien zo nu en dan al klein aantal meegeven op bv Periqueux .

Van de 8 overgewende duiven is er 1 van het hok verdwenen. De overige 7 leken nu wel echt goed gewend echter toen ik 2 weken geleden met de vlag wilde gaan trainen vlogen ze direct weer naar het oude adres. Geen verplicht trainen meer hier dit jaar. Wel pak ik ze zo nu en dan in de korf en neemt Patries ze voor mij mee naar haar werk in Dijkerhoek. Ze doen er maar een klein half uurtje over maar beter iets dan niets. Als leuke bijkomstigheid heeft ze de kinderen in haar klas over de duiven verteld en de duiven samen met de kinderen gelost. Deze vonden het super leuk en interessant. Stukje promotie!  5 van de 7 duiven hebben afgelopen week hun eerste overnachtvlucht gehad vanaf dit nieuwe adres. Zelf was ik best sceptisch maar het viel mij alleszins mee. De vlucht was Limoges ,voor hier 815km , de duiven arriveerden hier om: 9.32  10.47  11.33  12.20 en 15.30. Daarmee vlogen er zich 3 op de uitslag te beginnen met een 1e  in het NIC Borne goed voor een 13e NPO. En met alle duiven in de klok waren er niet veel die dat ook konden zeggen.  Het mooiste hiervan vind ik dat het lijkt dat het hok goed functioneert, al mag je na 1 vlucht die conclusie natuurlijk niet trekken maar het geeft een goed gevoel.

De eerst volgende vlucht zal St.Vincent zijn waar ik er 1 voor thuis had gelaten en heel misschien wordt die nog aangevuld met de 3e duif van Limoges want die kwam “fluitend” thuis  zonder veel gewichtsverlies. De andere overgewende is een jaarling en zal daarna haar debuut gaan maken.

Het hok bestaat uit 4 afdelingen waarvoor er  1 is voor de oude met de laatjes, 1 voor de eerste ronde jongen en 2 voor jongen die bestemd zijn voor de navluchten/taartvluchten. De eerste ronde (zitten er nog tussen de 65 en 70) is geënt tegen p.m.v. en herpes  en gaat de jonge tour mee om zoveel mogelijk ervaring op te doen en de dommeriken kwijt te spelen. Er worden jongen , op de nadere 2 afdelingen, geplaatst tot de langste dag en daarna komen er geen duiven meer bij om mee te vliegen. Ik wil voorkomen dat ik straks weer onbevlogen duiven heb zitten en steeds bijplaatsen geeft hier vaak te veel verliezen van het hok doordat ze te jong meetrekken. In totaal zitten er nu een 120 jongen en de teller loopt nog even door tot 21 juni. Normaal heb ik er een stuk minder maar omdat er bijna geen oude duiven op de hokken zitten kan ik er veel plaatsen , zowel nu als aan het einde van het jaar. Mochten het er toch veel verliezen zijn dan zei het zo en gaan we verder met wat er wel zit.

Allen veel succes met de komende vluchten!

Benno Kastelein