In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.
In deze editie de topper van onze Belgische duivensportcollega Wouter Noel uit Erondegem. Wouter: ‘Hierbij wil ik duidelijk aanstippen dat een mooie kopprijs, voor mezelf, niet noodzakelijk een mooi resultaat hoeft te zijn voor andere liefhebbers. Desalniettemin heb ik zeer genoten van dit duifje.’
De 4120476 van 2017 is een zomerjong en werd in haar geboortejaar niet opgeleerd. Als jaarling werd ze ingespeeld en vloog ze op 23 juni 2018 haar eerste nationale vlucht vanuit Argenton (515km). Zoals wel vaker het geval is, komen de onervaren zware fondduiven hierop tekort om prijs te spelen. Hier hecht ik echter weinig belang aan. Jammer genoeg brak begin juli bij een professionele kippenkweker in de buurt de vogelgriep uit. Mijn hok viel binnen de schutkring en daardoor konden we tijdens de maand juli niet deelnemen aan wedvluchten. Zelfs het transport van duiven werd verboden waardoor zelfs een simpel lapvluchtje om de gang erin te houden niet aan de orde was.
Tijdens het eerste weekend van augustus, na de opheffing van de maatregelen i.v.m. de vogelgriep, werd ze ingekorfd op een provinciale Orléans (360km). Dit wat tijdens het weekend van Perpignan, dus na een stilstand van 6 weken. Hierop won ze een staartprijsje (54e van 122, prijzen per tweetal). Ze vloog in 2018 los, dus zonder veel motivatie. Nadien vertrok ik op verlof en bij mijn thuiskomst was ze dusdanig ver in de rui dat ze niet verder meer werd gespeeld.
In 2019 werd ze opnieuw in stelling gebracht via een paar snelheids- en halve fondvluchten. Ze was echter de enige die nog geen duiver had en bijgevolg op haar plankje bleef vliegen. Op 8/6 vloog ze Nationaal Châteauroux (487 km) en klasseerde ze zich in de club als 69e op 457 duiven (nationaal 3.542e tegen 20.522 duiven). Nadien werd ze infgekorfd op Pau en doorstond haar vuurdoop wonderwel. Ze vloog ondanks haar beperkte ervaring lokaal de 23e van 73 duiven , nationaal 575e van 2.797 duiven.
Een paar dagen naar haar thuiskomst van Pau vond ze de liefde. Hierdoor ging ze leggen rond de inkorving van St. Vincent en diende ik dus de plannen aan te passen. Er werd besloten om haar klaar te stomen voor Perpignan, dit met jongen van een 2-tal dagen bij inkorving. Op de dag van de lossing van Perpignan werd er in België 1 duif aangemeld, dicht bij de Franse grens. Op zondagochtend voor de laatste maal vroeg uit de veren en om 7.41u werd het wachten beloond. Ze vloog in de club de 1e van 134 duiven, 9e nationaal van 3.915 duiven, 80e internationaal van 12.770 duiven en 23e internationaal duivinnen van 3.289 duiven. Een prachtig resultaat!
Wat het voor mij ook bijzonder maakt, is dat deze duif werd gekweekt uit 2 duiven die als bon werden gekocht bij Daan Roosen (Belgisch Limburg, spelend onder de naam Roosen-Machiels: dit jaar 1e prov Pau, 2e prov Agen, 1e provinciaal Marseille, 2e nationaal Marseille). Bovendien zijn beide ouders broer en zus. Ik heb Daan nadien opgebeld om hem van harte te bedanken voor de eerlijke bediening en om hem te feliciteren met zijn prachtige seizoen.
Vader en moeder (broer en zus) komen uit een doffer van Arthur Machiels (Zoon Polleke, 15e nationaal Perpignan) en een Jellema-duivin (ingeteeld kleinkind van Zwart Goud) via Mevlut Tekin uit Medemblik.
Momenteel zit de 476/17 flink in de rui, zoals te zien is op de foto’s.
Dank je wel, Wouter, voor het voorstellen van deze Perpignan-topper met een bijzonder verhaal!
Recente reacties