In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Frank Zwiers had op St. Vincent ZLU twee toppers: ‘Aurora’ en ‘Pandora’. Ze wonnen op St. Vincent ZLU in 2019 de 11e en 14e nationaal tegen 2.696 duiven. Deze kanjers spelen de hoofdrol in dit verhaal.

Frank: ‘ ”Aurora” is voor mij een echter super duif. Ik heb haar 2x gespeeld. Ze wint in 2018 als jaarling al de 6e Nat Agen ZLU. Dit jaar op St. Vincent middaglossing de 5e NPO van Brabant 2000 en op St. Vincent ZLU de 11e Nationaal.
Ze is gefokt uit een doffer van Cor de Heijde. Deze doffer is een halfbroer van de “Kleine Blauwe, 1e Nat St. Vincent”. De grootvader van vaderskant komt uit “Marianne”, 1e nationaal St. Vincent en haar broer, wint o.a. 91e nationaal Pau. De moeder is een dochter van mijn “Golden Future”, “Iris”.

De 195, “Pandora” won in 2018 als jaarling de 111e Nat Agen ZLU. Dit jaar won zij op St. Vincent ZLU de 14e Nationaal. Ze komt uit een halfbroer x halfzus koppelen met 2 kinderen van “Golden Future”, stammoeder van Frank Zwiers. De vader is al ingeteeld naar “Rika”, stammoeder van Arjan Beens (“Golden Future” met haar halfbroer). De moeder van “Pandora” won zelf de 5e NPO St. Vincent en komt uit een zoon van “Rosy”, o.a. 3e nationaal Bergerac van Koop Kiekenbelt met “Golden Future”.

Franks mooiste prestaties in 2019:
2019 was het jaar dat ik mijn horizon meer heb verplaatst naar de ZLU. Ik had dit in 2018 met de jaarlingen reeds geprobeerd en dat ging prima.
In 2019 heb ik op de ZLU vluchten in totaal 57 duiven ingemand en daarmee 5x bij de eerste 17 Nationaal gespeeld. De zogenaamde “vaasjes” werden gewonnen met de volgende prijzen:

  • 2e Nationaal Perpignan , “Bernadette”, kld Le Bernard gespeeld op jong van een week.
  • 3e Nationaal Agen ZLU jaarlingen met “Vaiana”, kld Le Bernard gespeeld op een jong van een week.
  • 11e Nationaal St. Vincent ZLU met “Aurora”, kld Golden Future gespeeld op een jong van een week
  • 14e Nationaal St. Vincent ZLU met “Pandora”, kld Golden Future gespeeld op een jong van een week
  • 17e Nationaal Agen ZLU jaarlingen met “Mad Max”, volle broer “Neo”, gespeeld op een jong van een week

“Vaiana” is net als “Aurora” een speciale duif, ze won 3e Nationaal Agen en op Narbonne klokte ik haar om 22:37 in het donker. Haar vader komt uit “Le Bernard”, 1e nationaal St. Vincent met “Sacha”, 6e NPO Bergerac. Haar moeder komt van Saarloos en zn. Haar vader was 1e Nationale Asduif ZLU over twee seizoenen, “Crack 808”.

Er is voor de St. Vincent ZLU-toppers geen aanwijsbare extra motivatie behalve de neststand. Mijn favoriete stand is jongen van een week omdat ik heb ervaren net zo makkelijk doffers als duivinnen vroeg te pakken. Even ter illustratie, ik heb in 2018/2019 8x top 17 Nationaal gewonnen, allen op deze stand en hiervan 5x duivin en 3x doffer.’

Frank, het is fantastisch om 5 van deze toppers op het hok te hebben, samen met je andere toppers. Ik hoop dat je nog veel plezier aan deze toppers mag beleven.