In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail. Een Asduif in een groot samenspel behoort ook tot de Toppers.

We hebben deze keer met een prachtige Topper te maken. Marc Gielen uit Maasbree won niet zo lang geleden nog Agen bij de ZLU. Over de jaren 2021-2023 had hij de beste Narbonne-duif van Nederland met Nölke. Hij had drie prachtige nationale prijzen binnen de eerste 130, waarbij de 29e nationaal de beste prijs was.

Marc vertelt: ‘Deze kras nestdoffer is in 2023 1e Nationale Asduif Narbonne 2021-2023 geworden. In 2022 werd hij al 3e Internationale Asduif Narbonne over ’21-’22.
Hij is de afgelopen jaren steevast ingezet op de Internationale wedvluchten Agen en Narbonne. ‘NÖLKE’ heeft zijn bak rechtsonder en is een op zich schuwe duif. Pakken is een hele opgave maar niets vreemds voor de betere vliegduiven bij mij. Verder kenmerkt hij zich dat hij altijd een topconditie heeft, heel alert, alles ziet en na een training zodra het kan altijd direct naar binnen gaat.

Hij komt van alle ZLU vluchten steevast altijd ’s avonds thuis alleen afgelopen jaar op Narbonne lukte dat niet vanwege het grote regenfront dat van het westen uit over het zuiden en oosten van Zuid Nederland en België richting Duitsland trok. Lange tijd zag het er naar uit dat ik hem niet meer zou spelen op Narbonne. Het spuiten van de bloemkool op de akker langs de hokken gooide al vanaf het weekend van Agen en Bordeaux behoorlijk roet in de plannen. De oosten wind van de afgelopen zomer zorgde dat iedere sproeibeurt opnieuw mens en duif geen goed deed. De duiven hadden een zeer goede voorbereiding gehad maar nu hadden ze er zichtbaar last van.  Tot zelfs een uur voor dat ik naar het lokaal ging had ik twijfels. ‘NÖLKE’ stond dan ook niet op de poulebrief terwijl hij normaliter als 1e getekende mee zou gaan en is pas in het inzetlokaal als 7e en laatste getekende ingevuld.

Na een gedegen voorbereiding was Agen ZLU zijn eerste grote vlucht van 2023. Als 5e getekende ging hij de mand in op een papjong en was mijn 2e duif bij thuiskomst, goed voor een 189e Nationaal tegen 5.449 duiven. Zijn hokgenoot “Mr. SURPRISE” ging hem voor met een 24e Nationaal.

Na thuiskomst mocht hij samen met zijn duivin het jong verder groot brengen en net voor Narbonne hadden ze naast het jong dat door het hok fladderde ook weer verse eitjes. Omdat ik niet zeker was van mijn zaak liet ik hem nog voor het inmanden nog eerst door mijn vader beoordelen. “Hij is top, als die niet op tijd is dan komt er geen”, waren zijn woorden. En toen kwam die vervelende avond met al die bakken aan regen. Drijfnat als ik even onder het tuinhuisje vandaan kwam om naar het hok of even naar binnen te lopen. Hoe kon er überhaupt een duif doorkomen was mijn gedachte. Ik was bezorgd want het jaar ervoor verspeelde ik op die afschuwelijke Narbonne mijn topduifje ‘BLAUWE DAME’, 3e Nat. Asduif Agen over 3 jaar en 9e over 4 jaar. Ik dacht het zal toch niet. Om 00.30 uur toch maar gaan liggen, slecht geslapen en had eigenlijk het idee van: zal ik wel vroeg opstaan. Ik ben pas om 06.00 uur opgestaan en was amper buiten of recht uit het zuiden als een streep kwam een duif aanzetten en viel op het verkeerde hok. Ik zag direct dat het ‘NÖLKE’ was. Blij dat hij thuis was. 06.13 uur zat hij in het klokje en goed voor een 130e Nationaal.

Nadat de uitslag van Narbonne op de ZLU site geplaatst was toch maar eens even huiswerk gedaan en kwam ik er al snel achter dat hij de titel Nationale Asduif Narbonne over de jaren 2021 – 2023 zou gaan behalen. Ik was er heel erg blij mee kan ik zeggen.

‘NÖLKE’ heeft een mooi palmares bij elkaar gevlogen en nu tijd om te kijken of er iets moois in het verschiet ligt met zijn nazaten. De bloedlijn is goed want zijn vader is een volle broer van ‘ELKE’.  Deze blauwe weduwnaar won bij mijn vader onder andere 1e NPO St. Vincent 2016, 2e NPO St. Vincent 2017, 3e Nationaal St. Vincent 2016, 4e Nationaal St. Vincent 2017, 35e NPO Tarbes 2016 en 54e Nationaal Tarbes 2016. Als kweker heeft deze duif inmiddels ook zijn waarde bewezen met kleinkinderen met 1e NPO Cahors 2019, 1e NPO Dax jaarlingen. 2e Nationaal Cahors 2019, 4e NPO Tarbes jaarlingen 2023, 11e NPO Dax 2023, 12e Int. Marseille duivinnen 2019 etc.

Het overgrote deel van zijn bloedlijnen komt van de Combinatie Corstjens-Dijkstra uit Thorn. De lijn van de ‘CASSARTELLI’ 1e Nat. Asduif Middaglossing 2004 is hierin veel terug te vinden. Daarnaast een deel van Depasse-Lardenoye en een vleugje van Gerrit Hendrix uit Ysselstein.

In de veiling op www.duiven.net zitten nu 2 jongen uit hem.’

Marc, je hebt wederom een prachtige topper in het hok in de vorm van ‘Nölke’. Ik hoop dat er tussen zijn (klein)kinderen straks net zulke toppers tussen zitten als hijzelf is geweest de afgelopen jaren … het liefst nog beter!