In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie een duivin die al twee seizoenen laat zien een topper te zijn. Het is ‘Magic Bergerac’ van Peter van Dongen uit Arnemuiden. Zij won in 2021 al de 128e nationaal Bergerac/Libourne van heel Nederland tegen maar liefst 32.374 duiven. In 2022 won ze twee vroege prijzen. Ze begon met de 89e nationaal St. Vincent/Libourne tegen 5.712 duiven. Op Bergerac won ze een geweldige prijs: 2e nationaal Bergerac tegen 25.560 duiven. Dan hebben we het toch over een echte topduif!

In 2023 won ze op Bergerac de 1e prijs van heel Afdeling Zeeland tegen 1.965 duiven. In sector 1 won ze de 3e prijs nationaal tegen 9.863 duiven. Van heel Nederland won ze de 4e Nationaal tegen 27.615 duiven. De duiven werden om 13.30 uur om ze was om 0.48.51 uur al weer thuis.

In totaal is ‘Magic Bergerac’ vijf maal ingemand en ze won even zoveel prijzen. Hiervan won ze 3 maal de 1e prijs en ook nog een keer de 2e prijs. Ze was vier maal in het donker thuis op deze marathonvluchten. Zij wordt altijd op het nest gespeeld.

In de periode augustus tot en met mei zitten de duiven gescheiden. In die periode krijgen ze een goedkope ruimengeling. Eens per week krijgen ze lookolie over het voer met kurkuma (gele wortelextract). De duiven worden rond 25 mei gekoppeld. Ze worden dan per vlucht op een mooie stand gebracht.
Na thuiskomst van de vluchten krijgen de duiven elektrolyten, aminozuren en vitamine B12. Verder houdt Peter alles zo simpel mogelijk. Als hij ingrijpt, doet hij dit op gevoel.
In de herfst krijgen de duiven een paratyfuskuur. In het voorjaar een kuur om de luchtwegen schoon te maken en als ze op de eerste eieren zitten een geelkuur in combinatie met coccidiose.

Zijn jonge duiven worden zelden opgeleerd en als jaarling zien ze al een overnachtvlucht. Hij pleit voor een strenge selectie. Zijn stam bestaat voor 20% uit nazaten van ‘Wladimir Klittschko’ en voor de rest uit duiven van het soort van Noël Peiren.

‘Magic Bergerac’ is gekweekt door Hendrie Selder uit Roermond. Haar vader komt van Peter van Dongen zelf. Hij is een zoon van zijn Nationale Asduif, ‘Wladimir Klittschko’, met een duivin van het dagfondsoort van Gerard Koopman. ‘Wladimir Klittschko’ komt uit twee duiven van de Gebr. Brügemann.
De moeder van ‘Magic Bergerac’ is gekweekt door Bernard Hanno. Zij komt uit een zoon van ‘Red Dawn’ (1e nationaal Perigueux van Harold Zwiers) met ‘’t Veens Blauwtje’ (1e Nationale Asduif Bergerac bij Harold, deze duivin is gekweekt door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit hun ‘Carteus Giant’) met de 5e nationaal St. Vincent (‘Xavia’ van Bernard Hanno). Deze duivin is inmiddels ook weer terug bij Bernard. Goede genen in overvloed … Deze genen komen er bij ‘Magic Bergerac’ zeker uit!

Peter, je hebt een hok met meerdere toppers. Deze duivin heeft al drie jaar laten zien geweldig te kunnen presteren op de marathonvluchten. Geniet van deze topper!