In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Zoals de meesten van u, lezers van Het Marathonduivenjournaal, al weten, had Jan Grootoonk op Bergerac een geweldige uitslag. Op de andere vluchten van het NPO-marathonprogramma had Jan ook vier duiven die een prijs 1:100 wonnen. Drie van deze duiven zijn er nog steeds. Met ‘Marit’ en ‘De 926’ heeft u al kennis kunnen maken. Nu is het de beurt aan ‘Dochter Ramos’. Deze duivin wint drie jaar op rij een prijs bij de eerste 10 nationaal of Provinciaal (Limoges). In 2023 wint ze de 10e nationaal Bordeaux tegen 1.192 duiven (6e NPO).

Deze vierjarige duivin won eerder de 6e NPO Limoges in 2021 en de 10e nationale Cahors 2022 tegen 1.526 duiven (6e NPO). Ze won nog drie andere prijzen op Limoges en één op Bergerac/Libourne. Op Bordeaux 2023 won ze haar derde 6e prijs in de Afdeling Friesland. Dit deed ze op een kaal jong van 4-5 dagen.

Haar vader is een Jellema-doffer, genaamd ‘Ramos’. Zijn vader is een zoon van ‘Orion’ (Beste zoon ‘Zwart Goud’) en ‘Silvie’ (3e Internationaal Barcelona 2014). Zijn moeder komt uit het basiskoppel ‘Zwart Goud’ met ‘De 02’. ‘Ramos’ is ook de vader van onder meer de 4e NPO Limoges en de 16e NPO Orange.
De moeder van ‘Dochter Ramos’ is ‘De Snelle 58’. Zij is een dochter van ‘Ruben’ (soort van Arjan Beens en de Gebr. Limburg via Appie Pas) en ‘De Snelle 15’ (uit ‘Snelle Arjan’, Arjan Beens met ‘Miss Orion’, Jelle Jellema via Benno Kastelein). ‘De Snelle 15’ van Benno Kastelein is een goede kweekster. Ze is moeder van onder andere de 2e Nationaal Dax, 2e NPO Limoges, 4e Nationaal Bergerac, 1e Agen ZLU van FIANTE en de 6e NPO Bergerac.

Samen met de Bergerac-ploeg heeft Jan een puike ploeg met vliegduiven. In de omschrijvingen van de drie Toppers kun je zien dat deze duiven voortkomen uit duiven die al vele generaties goede vliegers en kwekers voortbrengen. Jan is in het bezit van geweldige stam. Als de gezondheid van Jan en ook van zijn duiven goed blijft, zal hij met regelmaat met mooie uitslagen laten zien dat dit zo is. Succes in 2024, Jan.