In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering stellen we een duif voor, die de 2e nationaal Bordeaux pakte in sector 3 tegen 3.205 duiven. Het is een prachtige rode doffer. In de VNCC won hij de 1e prijs tegen 1.297 duiven.

In het verleden won hij de 6e Perigueux 2021 in de afdeling 9 Oost Nederland. In sector 3 won hij toen de 34e nationaal tegen 6.452 duiven. Op deze vlucht vielen de vroegste duiven in het westen van de sector. ‘De Rooie Nachtvlieger’ werd op die vlucht geklokt om 4.31 uur … een goede reden om hem om te dopen in ‘Rooie Nachtvlieger’. Na het seizoen 2023 wordt hij bewaard voor de (na)kweek.

Zijn vader is ‘de Cahors-doffer’. Deze doffer won de 1e nationaal Cahors tegen ruim 10.000 duiven.
De basisduif van het hok van de Gebr. Löwik is ‘de Dax-doffer’. Hij is weer de overgrootvader van ‘De Cahors-doffer’.  ‘De Dax-doffer’ won de 1e van Dax van de sterke fondclub VNC met meer dan een uur vooruit. Deze doffer gaf veel goede nazaten. Twee dochters wonnen net als hij een 1e prijs in de VNC.

De Gebr. Löwik (Ben en Aloys) zijn al tientallen jaren geweldenaars op de grote fond. Ben verzorgt de duiven en Aloys hielp vroeger altijd daar waar Ben hulp nodig had. De mannen worden ouder en Ben ondervindt wel zijn beperkingen, ook door zijn handicap die hij in zijn jeugd heeft opgelopen. Gelukkig kunnen ze nog steeds duiven houden dankzij de steun van Bens vrouw Pauline.

Ben vertelt: ‘We starten elk jaar met ca. 30 koppels vliegduiven, inclusief de jaarlingen. Verder hebben we ongeveer 9 kweekkoppels. Dit al 40 jaar hetzelfde … allemaal voor de  grote fond en wel de Middaglossing.

Zo hebben de Gebr. Löwik weer een topper op het hok in de vorm van ‘De Rooie Nachtvlieger’, een nieuwe parel die de rijke geschiedenis van de marathonvliegers Ben en Aloys Löwik extra glans geeft. Ik hoop dat hij net als de andere toppers uit het verleden goede nazaten gaat geven. Tot een volgende keer!