In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Het veilingseizoen is voorbij en ik heb nog niet zo heel veel materiaal voor stukjes. Dat komt wel weer. Daarom een aflevering van ‘De Toppers van 2023’. 2024 beginnen we met een eigen duif om deze rubriek weer opnieuw op gang te brengen. We hebben de laatste twee seizoenen weer de weg naar boven kunnen vinden. In ons Inkorfcentrum met sterke liefhebbers als Piet Westerlaken, Theo en Bernard Burgers, Nico Jan Koenders, Jan Jansen en Bas Weijers, Ton Willems, Jansen-Spaan, Bernard van der Horst, Team van Ginkel en natuurlijk Piet Heikamp en Marco van Doorn hebben wij, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal, vier maal de eerste prijs gespeeld in twee seizoenen. De prijzen waren netjes verdeeld over de jaren. De eerste 1e prijs was op een vlucht die ons wel goed ligt, St. Vincent ZLU.

Deze 1e prijs werd gewonnen door ‘De Rode St. Vincent’ van 2021. Deze roodkras doffer komt uit ‘De Blauwe 126’, die ingeteeld is naar onze stamvader ‘De Carteus Giant’. Deze doffer is ook de vader van de 37e nationaal St. Vincent middaglossing bij Kampert en zn uit Kootwijkerbroek. De moeder van deze St. Vincent-duiven is een dochter van het Figo-koppel van Jan Broersma. ‘De Rode St. Vincent’ is gekweekt op het kweekhok van Everard Kampert, waar we veel samenkweken voor de marathonvluchten.

St. Vincent ZLU was de tweede marathonvlucht voor ‘De Rode St. Vincent’ in 2023. Hij miste op de eerste St. Vincent met een middaglossing. Als jaarling won hij een prijsje op Bergerac.

Deze prachtige doffer gaat komend seizoen naar Pau als de voorbereidingen goed verlopen en de roofvogel van hem afblijft. Vorige week sloeg hij een aanval van ‘de kromsnavel’ af en kwam hij een dag later gelukkig toch nog thuis.

We zijn trots op ‘De Rode St. Vincent’ en we hopen dat hij nog een keer zo’n prestatie kan leveren!