In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering nog een keer een topduif van Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch. Op Tarbes won Roland een hele mooie prijs met haar. Het is ‘de Geschelpte 683’ van 2021. Het is een kras duivinnetje. Zij vloog de 2e prijs in het Bossche Concours (BCC) en de 6e in de Afdeling Oost Brabant. In sector 1 won deze Topper de 12e prijs tegen 3.603 duiven. Een prachtige prestatie van deze nog jonge topper!

Vader en moeder zijn door duivenvriend Nico aangeschaft bij Frans Nijnens …  uit zijn ‘Henkie’, die de 8e National St. Vincent 2012 won.

De verzorging
De duiven worden in oktober gekuurd voor en geënt voor paratyfus. Half december volgt er een vaccinatie bij, door Peter Boskamp, tegen paramixo, rota-virus en tegen de pokken.
In januari komt er een wormtablet aan te pas en een week later wordt dit herhaald. Op 1 februari worden de duiven gescheiden. In februari geeft Roland zijn duiven een geel- en een koppenkuur.

Roland vertelt: ‘Vanaf februari wil ik ze ook uitlaten om een goede conditie op te bouwen voor de oefenvluchten, die de ongeveer 30 jaarlingen gaan maken vanaf 1 maart. De jaarlingen die wil ik 10x weg gehad hebben voor de 1ste africhting van de club. Dat is 3 maal 6 km, 3 maal 25 km, 3 maal 40 km en dan St. Job in ‘t Goor (70 km). De oude duiven gaan dan ook mee op 1 keer 25, 1 keer 40 en 1 keer 70 km.

De oude vliegduiven worden op 1 april gekoppeld. In 2024 zijn dat ongeveer 10 koppels. In 2023 waren dat er 8. De vliegers mogen 10 dagen broeden en gaan dan op totaal weduwschap net zoals de jaarlingen. Zij mogen koppelen … het hoeft niet, omdat ze vanaf 1  augustus gespeend zijn of worden. Er zitten hier 6 koppels kwekers met alleen maar duiven die Top 25 National noteringen hebben gevlogen of het zijn kinderen daarvan.

Het voer komt van Versele Laga (mengelingen Gerry Plus, Start, Energiemengeling) en de Koopman Mengeling All in One van Beyers. Verder krijgen de duiven een gritmix en van Van Roybays de allerhande mengeling.

De duiven worden alle vluchten gespeeld t/m de 1e dagfond vlucht. Dan gaan de oude duiven naar de dagfond en de jaarlingen naar de vitesse en zo gaan we het seizoen door. De oude duiven worden dan voor de 1e marathonvlucht voorbereid. Wel gaan de jaarlingen  naar de 3e dagfondvlucht en iedere week mee heen en weer.

Ik heb het soort duiven ‘vroeg op de klep’. Het maakt niet uit van wie, waar of zelf gekweekt. Nu heb ik twee  jongen uit de 6e Nationale Asduif van mijn vader.

Roland, bedankt voor het voorstellen van ‘De Geschelpte 683’ en het kijkje achter de voordeur. Veel succes met het toewerken naar het seizoen 2024 en de gezellige duivendagen hier en daar!