In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Op Bergerac had Jan Grootoonk een geweldige uitslag. In de sector had hij zes duiven 1:100 en op de Nationale uitslag van heel Nederland zelfs 17. Kort na deze vlucht hebben we daar in drie delen een mooie reportage over gemaakt. Deze keer gaan we het hebben over Jans eerste duif van Limoges. Deze duif is ‘De 926’ van 2021. Zij won in de afdeling Friesland de 2e NPO. In de Noordelijke Unie won zijn een prachtige 10e prijs tegen 6.788 duiven.

Deze nog jonge vogel won als jaarling prijs op Ruffec en Bergerac. Ze werd op Limoges ingemand op eitjes van een dag of 10-12. Het is een prachtige wat donkere kras, die heel attent uit haar oogjes kijkt.

Zij is gekweekt uit twee goede kwekers. De vader (‘Coen’) komt van Coen van Haarlem. Deze nog jonge kweker is ook de vader van o.a. de 28e nationaal Ruffec (11e NPO) en de 56e NPO Ruffec. Deze doffer is een broer van de 4e Nationaal Barcelona van Coen.
De moeder (‘Sofia’) komt van H. Hendrix. Ook deze duivin (van 2018) heeft al meerdere goede vliegers voortgebracht zoals de 46e NPO Limoges, 56e NPO Ruffec, 92e NPO Bergerac en 94e NPO Ruffec. Deze moeder komt uit ‘Zoon Sumerian Fighter’ (de 1e Nationaal Barcelona van Leon Roks met ‘Dochter Silke’ (1e Nationaal Barcelona 2020 van Jelle Jellema).

… wordt vervolgd …