In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie van ‘De Topper 2023 van’ is een topduif die ook al drie jaar geweldig presteert. Het is ‘de 602’ van 2020 van Martien van Houten uit IJsselstein. Martien is één van de broers van de familie Van Houten. Hij won samen met broer Wim Barcelona. Martien is schilder bij het schildersbedrijf van dezelfde broer Wim. Hij is net als zijn broer Gertjan qua duiven klein behuisd. Enkele jaren terug, in 2018, is hij met de duiven gaan spelen achter zijn eigen woning. In 2021 leverde dat gelijk een mooi resultaat op: 2e nationaal Bergerac tegen 32.634 duiven van heel Nederland.

2021
Verantwoordelijk voor deze mooie prijs in 2021 was toen een jaarling. Als voorbereiding op Bergerac won ze een mooie prijs op Chateauroux. Eerder dat marathonseizoen won ze op Perigueux de 71e nationaal tegen 6.452 duiven en op de slotvlucht van de middaglossing de 2e nationaal Bergerac tegen dik 32.000 Nederlandse duiven.
Op Bergerac werd ze ingemand op 10 dagen broeden.

2022
Je zou kunnen zeggen een mooie prijs op een vlucht met wind achter en veel nachtelijk duivenverkeer. Wat gaat zo’n duif doen onder zwaardere omstandigheden? Dat antwoord kwam gelijk in 2022. ‘De 602’ werd ingemand op eieren van 13/14 dagen oud. Op dezelfde vlucht als vorig seizoen (afgelopen weekend, de Bergerac/Libourne die voor St. Vincent in de plaats kwam) waren de omstandigheden nu totaal anders. De duiven werden om 7.15 uur gelost. Het was bijzonder warm en er was nevelig weer onderweg en de duiven zouden zelfs Sahara-zand tegengekomen kunnen zijn in Frankrijk. ‘De 602’ trotseerde deze omstandigheden heel goed en kwam in het donker (23:46 uur) in IJsselstein aan. Martien was net een halfuurtje naar bed. Rond half vier had hij last van een vervelende mug. Omdat hij toch wakker was, ging hij toch even in het hok kijken. Warempel … daar zat ‘de 602’! Om 23:46:40 uur is ze geconstateerd op het kloksysteem. Deze inspanning leverde een 19e nationaal Bergerac tegen 2.779 duiven in sector 3 op. Een goed vervolg van haar mooie reeks prijzen op de marathon. Op Bergerac pakte ze ook prijs

2023
In 2023 vloog ze wederom drie prijzen. Na twee goede prijzen op St. Vincent en Cahors liet ze op Bergerac weer haar kunsten zien. Om 3.17 uur werd ze wederom in de nacht geconstateerd. Ze won hiermee de 16e nationaal tegen 7.957 duiven. Wat een kanjer !!!

In de beginjaren na de herstart achter het eigen huis in 2018 heeft Martien (maar ook broer Gertjan) duiven gehad van Aart van de Hoeven. Deze man stopte en ook de gekochte bonnen bij gerenommeerde melkers van deze liefhebber mochten Martien en Gertjan verdelen. Dat heeft ze geen windeieren gelegd.

‘De 602’ is gekweekt bij en door deze Aart van de Hoeven. De vader van deze topper komt van Cor en Erwin van Wijk uit Benschop. Hij komt uit ‘De Teletekst-doffer’, die de 8e nationaal Cahors won met ‘Japie’ afkomstig van Jaap Pouw. ‘Japie’ werd duifkampioen van de Afdeling 7. Zij won 3 prijzen bij de eerste 50 nationaal en is grootmoeder van de 5e nationaal Bergerac 2017 en natuurlijk ‘de 602’ van Martien.
De moeder van ‘de 602’ komt van Piet Grasmayer. Zij komt uit ‘Zoon Wesley’ van de broers zelf met een duivin van Jac. Steketee.
Het goede bloed stroomt van verschillende kanten door ‘de 602’ heen.

Ik hoop dat Martien nog veel plezier heeft van deze prachtige duivin, die Aart voor hem gekweekt heeft. En het zou mooi zijn als blijkt dat er ook nog eens goede nazaten van komen!