In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2023 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

We trappen af met ‘De Toppers van 2023’. Dit jaar beginnen we met een eigen duif om deze rubriek op gang te brengen. We hebben de laatste twee seizoenen weer de weg naar boven kunnen vinden. In ons Inkorfcentrum met sterke liefhebbers als Piet Westerlaken, Theo en Bernard Burgers, Nico Jan Koenders, Jan Jansen en Bas Weijers, Ton Willems, Bernard van der Horst, Team van Ginkel, sinds dit jaar George Looyen (o.a. 30e nationaal Pau) en natuurlijk Piet Heikamp en Marco van Doorn hebben wij, Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal, vier maal de eerste prijs gespeeld in twee seizoenen. De eerste prijzen waren netjes verdeeld over de jaren. De laatste eerste prijs was op de laatste vlucht van het seizoen en wel op Perpignan.

Deze prijs werd gewonnen door ‘De 27’ van 2019. Deze duivin komt uit de 3e en 18e nationaal Narbonne 2015. De 3e nationaal Narbonne is ‘Bella Donna’. Zij is een dochter van onze topkweker ‘Carteus Giant’ met een dochter van ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan. De 18e nationaal Narbonne is ‘Het Zondagse Pak’. Hij won ook mooie prijzen op Bergerac Ochtendlossing (als jaarling) en Narbonne 2016. Hij is ook de vader van de 1e Nationale Asduif Agen 2019-2021.

‘De 27’ won op Perpignan nationaal de 36e prijs tegen 4.633 duiven. Dit was haar 4e prijs van de 4 maal spelen. Ze won eerder prijs op Bergerac 2021, Narbonne 2022 en Pau 2023.
Op deze vlucht hebben we, metname ik, twee domme dingen gedaan. Punt 1 ik had de klok nog niet aangesloten toen ik naar bed ging. Punt 2 ik had de wekker op 6.30 uur gezet ipv een uur eerder.

Hoe komt zoiets doms tot stand? Ik was de avond na de lossing van Perpignan best moe. Voordat ik naar bed ging (rond half 11 in de avond), keek ik bij de meldingen op PiPa. Hier stonden slechts 8 Belgische meldingen bij, waarvan de snelste 150 km korter heeft dan onze duiven. Feit: Als wij tussen 7 uur en half 8 een duif zouden draaien, zaten we alle Belgische en Franse duiven voor. Waar ik geen rekening mee had gehouden, is het feit dat de wind naar het zuiden was gedraaid. Dat geeft de duiven een extra motivatie om door te vliegen. U voelt het al aan. Eén van die doorvliegers was onze ‘27’. Op de bewakingscamerabeelden zagen we achteraf dat ze 6.02 uur arriveerde. Toen ik even over half 7 beneden kwam, nadat ik door de wekker was gewekt (normaal ben ik altijd voor de wekker wakker, dus ik was echt moe) en naar het hok liep, zag ik haar zitten. Nadat ik het hok voor haar had open gedaan en de klok had aangesloten, is ze uiteindelijk om 6.38 uur geconstateerd. Ze won nog de 36e nationaal.
Een leerschool voor ons: gewoon het klokje aansluiten (je kan je ook verslapen) en op tijd de wekker zetten!

We zijn blij met ‘De 27’ en we hopen dat ze nog een keer zo’n prestatie kan leveren en dat we dan wel op appèl zijn!