In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2022 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In 2022 had Marc Gielen een aantal Toppers. Deze liefhebber uit het Limburgse Maasbree is een stabiele topspeler op de Marathonvluchten. In 2020 won hij de 1e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen. Naast ‘Nölke’ waarvan u vorige week hebt kunnen lezen, staat er nu een mooi duivinnetje in de belangstelling.

De hoofdrolspeelster is ‘Rosa’. Zij is een klein kras duivinnetje. In 2021 is zij op een papjong uit nood naar Barcelona gezet. De reden hiervoor was dat ze op Agen haar chipring weigerde en Marc haar mee naar huis moest nemen. Daarom heeft ze nu 2 jaar op rij Barcelona en Perpignan gevlogen waarvan ze op de laatste vlucht in 2022 gewond terugkwam.

In 2022 vloog ‘Rosa’ op Barcelona haar beste vlucht. Ze won de 37e nationaal tegen 4.842 duiven. Internationaal won ze bij de duivinnen de 42e tegen 6.168 duivinnen en totaal tegen 16.897 de 75e prijs.

Haar vader komt uit een kleinzoon ‘Casartelli’ van Corstjens uit Thorn met een duivin van Theo Daalmans. Deze duivin komt uit een zoon van ‘De Marseille’ met ‘Het Kweekmoedertje’ van Jos Martens en ‘Dochter Bandiet’ van Lei Martens. ‘De Marseille’ van Theo Daalmans is de vader van de 1e nationaal Irun. ‘Het Kweekmoedertje’ van Jos Martens is de grootmoeder van zijn 1e Internationaal Tarbes.

De moeder van ‘Rosa’ is ‘Roos’. Zij won onder meer 11e nationaal Bergerac 2018 als jaarling. Ook haar vader is een kleinzoon van ‘Casartelli’ van Corstjens uit Thorn. De moeder van ‘Roos’ is ‘Alfreda’ van Depasse-Lardenoy. Deze Belgisch-Nederlandse combinatie hebben een geweldige stam met super resultaten op de (inter)nationale vluchten met overwegend Van der Wegen-duiven.

Het is altijd een mooie ervaring om vroege duiven te pakken op Barcelona. Hopelijk gaat ze ook goede Barcelona-nazaten geven! Aan haar achtergrond en eigen prestaties gaat het niet liggen!