In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering de eerste duif van Ko Swagerman uit het Noord Hollandse Bovenkarspel op Pau/Bordeaux. Deze eerste vlucht van de Internationale kalender had Ko de 17e en 27e nationaal en ook de 1e en 3e duif van Noord Holland. Hij had 5 van zijn 12 Pau-gangers in de prijzen. Een vlucht om enorm tevreden over te zijn. Over het verdere verloop van het seizoen is Ko minder enthousiast. Zoals hij zelf zegt: ‘Op Pau (gelost in Bordeaux) had ik vijf duiven bij de eerste 30 duiven in Noord Holland. Na Pau was het vooral matig.’ Als marathonduivenliefhebber moet je beter kunnen incasseren als een gemiddelde boxer. Het is daarom goed om van je successen (groot of klein) te koesteren en van te genieten. Dat deed Ko van Pau/Bordeaux.

Ko’s eerste duif heet ‘Nariño’, naar zijn kleinzoon. Ko over de aankomst van ‘Nariño’ van Bordeaux: ‘Ik zag hem aan aankomen … hij viel als een steen. Deze doffer stond gekoppeld aan de duivin die ’s nachts van Perpignan 2021 kwam. Deze duivin won de 43e nationaal en werd geklokt om 1.10.01 uur. Zij won de 1e prijs in Noord Holland en in het samenspel SNZH. Deze duivin is een halfzus van ‘Nariño’. Ze heeft dezelfde vader. Helaas is zij verspeeld bij het trainen voor Perpignan 2022. Daarvoor was de 17e nationaal Pau 2022 gekoppeld aan ‘Pueblita’. Zij is vernoemd naar mijn kleindochter. Deze duivin speelde de 7e nationaal Perpignan in 2019. Na het bezoek van een marter in mijn hok is ze overleden met 13 andere duiven.

Narino ging mee op kleine jongen. Toen ik in het hok was kwam de tweede, ‘Yue’ … vernoemd naar een andere kleindochter. De dokter Nanne Wolff had tegen me gezegd dat ze dik in orde waren.
Op Perpignan was ‘Nariño’ weer mee en nu had hij de laatste prijs in het lokaal.’

De vader en moeder van ‘Nariño’ zijn aan elkaar verwant. De vader komt een doffer wat een kleinzoon is van ‘Frank’  van Vertelman en zn met een duivin die komt uit ‘Dochter Gouden 10’ van Fré de Boer met een kleinzoon van ‘Frank’ van Vertelman en zn.
Uit de ouders van de vader van ‘Nariño’ komt ook de opa van moederskant. Oma van moederskant is een zus van de 1e nationaal St. Vincent Sector 2 en een 9e nationaal van Wout van Nederpelt.

… wordt vervolgd …