In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2022 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie een duivin die al twee seizoenen laat zien een topper te zijn. Het is ‘Magic Bergerac’ van Peter van Dongen uit Arnemuiden. Zij won in 2021 al de 128e nationaal Bergerac/Libourne van heel Nederland tegen maar liefst 32.374 duiven. Dit jaar won ze twee vroege prijzen. Ze begon met de 89e nationaal St. Vincent/Libourne tegen 5.712 duiven. Op Bergerac won ze een geweldige prijs: 2e nationaal Bergerac tegen 25.560 duiven. Dan hebben we het toch over een echte topduif!

Ze is gekweekt door Hendrie Selder uit Roermond. Haar vader komt van Peter van Dongen zelf. Hij is een zoon van zijn Nationale Asduif, ‘Wladimir Klittschko’, met een duivin van het dagfondsoort van Gerard Koopman. ‘Wladimir Klittschko’ komt uit twee duiven van de Gebr. Brügemann.
De moeder van ‘Magic Bergerac’ komt uit een zoon van ‘Red Dawn’ (1e nationaal Perigueux van Harold Zwiers) met ‘’t Veens Blauwtje’ (1e Nationale Asduif Bergerac bij Harold, deze duivin is gekweekt door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit hun ‘Carteus Giant’) met de 5e nationaal St. Vincent (‘Xavia’ van Bernard Hanno). Goede genen in overvloed. Deze genen komen er bij ‘Magic Bergerac’ zeker uit!

Peter, je hebt een hok met meerdere toppers. Deze duivin heeft al twee jaar laten zien geweldig te kunnen presteren op de marathonvluchten. Geniet van deze topper!