In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2022 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

De komende weken zullen we enkele toppers gaan voorstellen van Gerard Kok uit IJsselmuiden. Deze liefhebber heeft de laatste decennia zijn sporen verdiend op de marathonvluchten met een middaglossing en de andere NPO-vluchten. Afgelopen jaar kwam daar op de ZLU ook een prachtige prestatie. Over deze topper, ‘Gerda’, gaat u later meer lezen. Verder vind ik het leuk om te vermelden dat zijn broer Arnold op de eerste marathonvlucht van 2022 de 1e prijs won op Limoges in de Noordelijke Unie.

De eerste topper die we aan u voor gaan stellen is ‘Juul’. Deze blauwe doffer won in de Afdeling 8 GOU de 6e prijs tegen 979 duiven op de eerste sectorvlucht van het seizoen Libourne. Deze losplaats kwam vanwege de hitte van dat weekend in de plaats van St. Vincent. De duiven werden in de ochtend gelost en de vlucht was zo’n 160 km korter. ‘Juul’ won in de afdeling een prachtige prijs 1:100. In de sector won hij ook nog de 30e tegen 2.796 duiven. Later in het seizoen won hij ook nog een mooie prijs op de reguliere Bergerac (156e tegen 2.837 duiven). Een jaar eerder won hij een middenmoot prijs op Narbonne als jaarling.

Deze doffer komt uit een doffer, afkomstig van Verweij-de Haan. Hij komt uit een zoon van ‘Mr. Beatiful’  en ‘Rood Meisje’ van Arjan Beens en een dochter van ‘Joe Frazier’ van Kramer-Ouwehand. De moeder van ‘Juul’ komt uit ‘De Zwarte 412’ met ‘Zwarte Jos’.  ‘De Zwarte 412’ won o.a. de 78e nationaal St. Vincent en komt uit een doffer die is ingeteeld naar de 1e nationaal St. Vincent 2006 met een kleindochter van de 7e nationaal St. Vincent van Joh. Toxopeus uit Assen. ‘De Zwarte Jos’ werd 8e Asduif bij TBOTB met o.a. 72e nationaal St. Vincent tegen 4.201 duiven de 149e nationaal Bergerac tegen 10.327 duiven. Met beide ouders is niet gevlogen, maar er zijn al meerdere goede duiven uit gekomen, zoals de 50e Bergerac tegen 4.153 duiven.

‘Juul’ is op St. Vincent (Libourne) ingemand op een jong van 5 dagen, waar hij dol op was.

‘Juul’ is nog een jonge topper. Hopelijk heb je nog een aantal jaren plezier van hem, Gerard, en ook als goede vererver !!!