In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2022 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In Roermond woont de stabiele Marathonduivenliefhebber Bernard Hanno. Ieder jaar vliegen zijn duiven mooie uitslagen bij elkaar. Zijn topduiven laten zien dat hij over een sterke duivenstam beschikt. Een liefhebber om rekening mee te houden! In 2022 won zijn ‘Jordi’ de 2e nationaal Tarbes en was deze rode doffer op deze vlucht de snelste duif van de Afdeling Limburg. Hij is geboren in 2018 en als jaarling liet hij al zien uit het juiste hout gesneden te zijn.

Bernard vertelt: ‘ ‘Jordi’ is een zoon uit een heel goed koppel. De vader is namelijk een zoon van ‘Red Dawn’ (1e Nationaal Perigueux bij Harold Zwiers) met ‘Het Veens Blauwtje’ (winnaar van vele kopprijzen bij Harold Zwiers en gekweekt door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen). Zijn moeder is de ‘Xavia’. Zij vloog zelf onder meer de 5e Nationaal St. Vincent in 2015. Andere kinderen uit dit koppel komen goed en missen nooit en vliegen bovendien geregeld heel vroeg .

‘Jordi’ had eerst de naam ‘De Gekreukte’, omdat hij als jonge duif ergens tegenaan was gevlogen en zijn borstbeen had gebroken … die was midden door en gespleten. Hij was op sterven na dood. Omdat hij een zoon van ‘Xavia’ was, is hij toch blijven zitten. Hij knapte na een lange periode toch op. Ik dacht: Hoe zou hij straks naar huis komen. Als jaarling werd hij 3 keer gespeeld en vloog hij 3 prijzen in de afdeling van Bordeaux, Dax en Bergerac. Hiermee werd hij 2e Beste jaarling van de Wefo Limburg … een super begin als vliegduif. Hoe ouder hij werd … hoe beter hij werd, bleek later.

‘Jordi vloog dit jaar een staart prijs op Bordeaux. Mijn duiven waren in die periode niet in hun beste doen. Daarom werd besloten om de volgende vlucht (Dax) over te slaan en de duiven op nest te gaan zetten. De gehele ploeg van 15 doffers werd ingezet naar Tarbes op eitjes van een dag of 14. De duiven zagen er goed uit en er zat best wel vuur in. Dat wat ik ervoor niet gezien had. Het resultaat was verbluffend en had niemand verwacht. ‘Jordi’ vloog op Tarbes zijn 10e nationale prijs op de NPO-vluchten en wel de 1e van Afdeling Limburg (Provinciaal) en de 2e Nationaal in sector 1. Mijn eerste drie duiven van Tarbes waren drie volle broers zoals al eerder gezegd … uit dit koppel missen ze nooit!’

‘Jordi’ won 10 prijzen, waarvan 4 bij de eerste 100 van Afdeling Limburg en 7 bij de eerste 200. Zoals de trouwe lezers weten, gaan er in Limburg nog steeds genoeg duiven mee op de NPO-vluchten. Dit maakt de erelijst van ‘Jordi’ nog fraaier. Na veel wikken en wegen heeft Bernard toch maar besloten om hem uit de vliegploeg te halen. Hij kan nu zorgen voor een goed nageslacht.

‘Jordi’ is een fantastische vliegdoffer geweest en hopelijk bewijst hij ook zijn waarde als kweker … succes !!! De genen zijn voortreffelijk!