In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Ad van Heijst uit Wijchen is een liefhebber die zijn sporen heeft verdiend. Nationale overwinningen, Nationale Top 10-noteringen … het is hem al decennia niet vreemd. Andere liefhebbers spelen goed met duiven van Ad’s soort. Met andere woorden Ad behoort tot de meest prominente duivenliefhebbers op de marathon. Daarbij is hij ook nog eens uiterst sympathiek en heeft hij een nuchtere kijk op onze hobby.

Ad stelt zijn topper van de Libourne aan ons voor. Dit is ‘de 661’ van 2019 die de 8e nationaal won tegen 2.796 duiven. In Afdeling 8 was hij de snelste van 979 duiven. Hij was één van de drie duiven die in Oost Nederland in de avond vielen. Verder won hij in 2022 de 229e nationaal Cahors tegen 3.675 duiven en een hele knappe 89e nationaal Bergerac tegen 7.488 duiven.
Op 2021 won hij twee prijsjes op de waaivluchten Perigueux (staartprijs) en Bergerac (1.226e tegen 10.283 duiven). Als jaarling won hij de 459e nationaal Bergerac tegen 7.429 duiven. In totaal is hij zes keer ingemand en heeft hij zes prijzen gewonnen, waarvan vier maal achter elkaar op Bergerac (in 2022 twee keer op de eerste en laatste vlucht).

De standen
Ad vertelt: ‘Op de eerste Bergerac (8e nat.) was hij weduwnaar, de tweede vlucht (Cahors) zat hij 12 dagen te broeden. Daarna ging hij op de eieren zitten en wachtte op zijn duivin die maar niet naar huis kwam. Vervolgens heeft hij zelf alleen de eieren maar uitgebroed en de jonkies groot gebracht. De laatste Bergerac zorgde hij nog voor het jong van 14 dagen en had hij zijn oogje laten vallen op een duivinnetje en had inmiddels 3 broedbakken veroverd.
Ik denk een goede duif, die goed gezond was, in de kracht van zijn leven, goed voorbereid en een vlucht kreeg waar hij voor bedoeld was. De prestaties na zijn topprestatie bevestigen dat volgens mij.
Op de korte vluchten, ook eendaagse fond,  komen deze duiven ook … als we 1 op 3 spelen … bijna altijd na de prijzen! Om soms treurig van te worden.’

Afstamming
Ad gaat verder: ‘Interessant is dat ‘de goei’ uit ‘de goei’ komen en dat het soms een generatie overslaat. Zijn vader was een echte Barcelonaduif. Zijn opa van vaderskant is een rechtstreekse zoon uit ‘de Dokus’ (de beste duif van Jan Ernest van de laatste jaren) en een kleinkind van Jan Ernest’s ‘Tex’, die 3 keer op teletekst stond. Deze heb ik gekregen van Jan Ernest uit Steenbergen. Dit is nu de stamvader van mijn hok. Daar komen al diverse duiven uit die vroeg gekomen zijn op de overnacht. Onder meer mijn ‘Vroege’ vogel met diverse kopprijzen en goede nakomelingen, maar ook ‘de Cahors’ die ook op teletekst stond. Ook nakomelingen uit hem doen het bij anderen o.a. Menno Broekhoff uit Katwijk goed. Zo won een kleinkind 15e nationaal Tarbes in sector 2.
De moeder van zijn vader komt van Henk Ouderdorp. Daar zitten nog de oude van Wanroy en Van Haren duiven (uit de 150) en het soort van mijn vader en mij.
De vader van haar moeder komt wederom van Henk Ouderdorp en is jarenlang  een van mijn cracks geweest. Hij speelde 8 keer prijs op 8 keer zetten op de overnacht waarvan twee keer Barcelona en een keer Perpignan. Daar zaten veel vroege prijzen bij en hij was duifkampioen in onze sterke vereniging. De moeder van hem komt wederom rechtstreeks van Jan Ernest uit ‘de Pau’-lijn. Zijn vader komt van Henk Wegh.
De moeder van de moeder was ook een goede fondduif en speelde o.a. 286e tegen 4.504 duiven op Barcelona. Zij komt uit ons oude Van Heijst soort met een duivin van Cees van Oers uit zijn ‘Tom’.’

Prijzen van de ouders
De vader heeft in zijn hele leven maar 4 prijzen gespeeld maar wel alle 4 van Barcelona en was de 17e beste Barcelonaduif 2015-2018 internationaal met 4 prijzen op rij. Te weten 691 tegen 5.183 duiven, 579 tegen 5.239 duiven, 361 tegen 4.504 duiven en 495 tegen 3.912 duiven. De fout die ik gemaakt heb is hem nog een keer spelen voor 5 op 5 maar helaas nog onderweg. Jammer … komen achteraf meerder goede uit.
De moeder is een late en werd als 2 jaarse voor het eerst gespeeld. Ze speelde twee staartprijsjes op de eendaagse in de vereniging en bleef bij haar eerste overnachtvlucht achter.

Bedankt Ad voor je mooie en complete verhaal. Ik hoop dat je nog lang plezier hebt van deze topper … op welke manier dan ook … tot ziens!