In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering lezen we meer over ‘de 109’ van 2019 van Han Voerman uit Soest. Ik laat Han vertelllen: ‘Ik ben nog geen jaar geleden terug verhuisd van Terschuur naar Soest. Ik heb daar vorig jaar al jongen uit kunnen wennen vanaf april en in augustus heb ik 22 vliegduiven van het oude adres overgewend. Dat was binnen een week gebeurd en dat was volgens mij een teken dat de duiven graag in hun nieuwe hok (model Martin van Zon) zijn en dat hebben ze in 2022 goed laten zien.

De eerste duif, die ik voor wil stellen, is ‘de 019’ van 2019. Deze donkerkras duivin heb ik gekregen van Bernard Hanno en blijkt naast een hele mooie ook een goeie te zijn. Toch zat het haar lang niet mee. Steeds was er iets waardoor ze niet mee kon. In 2021 was Bergerac haar 1e overnachting. Ze won toen de 123e van 823 duiven. Genoeg om haar een paar weken later over te wennen. Haar vader is een zoon van de 7e nat Cahors van Theo Daalmans en moeder een kleindochter van de 1e nat Irun.

Dit jaar was St Vincent haar eerste overnachting na ongeveer 1.300 trainingskilometers in 4 vluchten te hebben gedaan. Het werd Libourne en het werd een topklassering! De 23e van 2.796 duiven in sector 3. Om 5.23 uur ‘s ochtends kwam ze als een schicht in de schemering op het hok zitten. Een paar weken later op Cahors won ze ook nog de 239e van 3.675 duiven en een paar weken later stond ik voor de keuze …..Bergerac of Narbonne. Omdat ik op Bergerac ook een topper mee had werd het Narbonne. Ik heb een week in de rats gezeten of ik haar ooit nog terug zou zien … tot het moment dat Bernard Hanno mij een bericht stuurde. “Je 019 zit bij Theo Kleeven in Broekhuizenvorst”. Direct gebeld en de volgende ochtend zat ik om 6.30 uur in de auto om haar op te halen. Theo had haar vertroeteld alsof het zijn eigen duifje was en ik ben hem daar erg dankbaar voor. Van de straat geraapt in het dorp vlak naast de voorbijrazende auto’s.

Eind goed al goed. Volgend jaar gaat ze weer de baan op. Barcelona is de bedoeling als alles goed verloopt.’

… wordt vervolgd …