In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2022 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail. Een duifkampioen in groot verband is ook altijd goed.

In deze aflevering is er ruimte gereserveerd voor ‘Christiano’ van de Comb. Niks uit Westerhaar. Deze doffer won de laatste drie seizoenen 7 prijzen. Het afgelopen seizoen werd hij Duifkampioen in Kring 1 van de Afdeling 9. Hij won o.a. de 57e nationaal St. Vincent/Libourne 2022 tegen 2.796 duiven. Een jaar eerder won hij o.a. de 55e VNCC Limoges tegen 2.217 duiven.

Zijn vader is ‘Ottie’, afkomstig van H.G. Otten. Het is voor 50% van zijn eigen soort en de oma van vaderskant is een Jellema (Kleindochter ‘Zwart Goud’). De moeder van ‘Christiano’ is voor het grootste deel van het soort van Harold Zwiers. Het stamkoppel ‘1336 x Morssie’ zit drie keer kort in de stamboom. Het andere kwartje komt uit ‘Het Koningskoppel’ van J. Wessels en zn.

Christianne vertelt over het goede seizoen van ‘Christiano’: ‘We hadden hem dit jaar op de eerste vluchten ingekorfd op weduwschap. Ongeveer drie weken voor de eerste overnachting zijn ze gekoppeld. Twee weken voor Limoges werden de doffers op twee nachten mand gespeeld en de duivinnen op één nacht dit ivm eieren leggen. Vier dagen voor het inkorven werden de duiven nog naar Duiven gebracht (67 km). Twee dagen voor het inkorven nog naar Laren (37 km). Dat liep niet zo soepel vermoedelijk roofvogel ertussen gehad: Er waren er nog 4  weg. We hebben er 27 gekorfd en hadden er 12 in de prijzen en ‘Christiano’ was de vierde op het hok met een 173e NPO van 1846 duiven. Hij kwam zo fris weer dat wij dachten nou die kan zo de mand weer in. Dat hebben we ook gedaan … zonder twijfel … Hij ging tien dagen later naar St. Vincent. Deze vlucht werd door de warmte een ochtendlossing vanuit Libourne (994km). Op deze vlucht won hij de 17e NPO en de 57e in sector 3 van 2.796 duiven. Wij hadden er 7 mee hij was de tweede op hok en we hadden er 6 in de prijzen. Onze aangewezen duiven hadden in sector 3 de meeste punten en we waren 2e bij de onaangewezen punten. Voor Cahors zat hij op een klein jong en was hij wederom tweede op het hok met een 133e NPO en 350e in de sector van 3.675 duiven. We hadden er 10 mee 7 in de prijzen. Tussen de vluchten door worden de duiven regelmatig gelapt. Het varieert van Laren, Duiven en Heteren. De laatste vlucht van 2022 werd Bergerac voor hem. Hij werd ingekorfd op een groot jong en eieren. We hadden 10 duiven meegedaan en hij kwam als eerste op het hok. We waren dit keer niet zo erg vroeg en hadden er 4 in de prijzen. ‘Christiano’ won de 101e NPO. Ik denk dat hij dit jaar meer plezier had, omdat hij vorig jaar de duivin ingepikt had van ‘Blue Koele’. Wij hebben hem dit jaar deze duivin gegeven, dochter van ‘Het Rooitje’.

Christianne en Reinder, ik hoop dat jullie nog veel mooie prestaties met deze doffer gaan behalen en dat de nakweek net zo goed of hopelijk nóg beter is!