In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de beurt aan de Bordeaux-topper van Smeets-Penris. Deze doffer won de 2e Nationaal en was de snelste duif van de Afdeling Limburg. Piet Penris en Robin Smeets hadden een mooi seizoen in 2021. De duiven vliegen naar twee adressen. Eén staat in Urmond en één in Stein. Op het hok in Stein wordt onder de naam Dylan Smeets gevlogen, maar dat wordt vanaf dit seizoen anders.

‘Polilla’ won dus de 2e nationaal Bordeaux tegen 11.482 duiven. Hij was de snelste van de hele afdeling Limburg. ‘Polilla’ is vrij vertaald nachtvlinder. Hij is ingespeeld tussen de jonge duiven als pater. Samen met nog 4 andere doffers. Vervolgens zijn zij toen het hok voor de nestduivinnen leeg kwam (de nestduiven werden gekoppeld) naar dit hok verplaatst en hebben ze een bak gekregen.

Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestatie?
Robin: ‘Van alle paters was ‘Polilla’ het gekst van allemaal en het meest gek naar zijn bak toe. Op de dag van inkorven hebben we enkele duivinnen erbij gezet en toen was het hok te klein. Vermoedelijk heeft deze eerste liefdeskriebels hem gemotiveerd tot deze prestatie. Als jaarling heeft hij maar 1 vlucht gehad en hier kwam hij net na de prijzen binnen. Na de prestatie van dit jaar hebben we hem direct op de kweek geplaatst.’

Afstamming
‘Polilla’ komt uit een echt powerkoppel. Zijn vader is de stamvader ‘Vader Cahors’ en zijn moeder is ‘de 432’ van Lei Martens. Samen zijn zij ook ouders van “De Einzelganger” die in 2019 op de loodzware Agen ZLU als jaarling heel Limburg op een dik uur achterstand vloog. Verder winnen nazaten van de ‘Vader Cahors’, buiten deze 2 overwinningen van de 2 broers, 2e Nationaal Narbonne, 3e NPO Cahors, 3e en 6e Duifkampioen marathon afdeling in 2 jaar met dezelfde duif (‘Tru Ruzel’) enz enz.
De ouders zijn echte kweekduiven … dus nooit gespeeld. De moeder is inmiddels overleden en de vader begint te haperen met bevruchten (16 jaar oud)

Bedankt Robin en Piet, voor het verhaal van deze topper. Ik wens je nog veel plezier van deze doffer en zijn nakomelingen !!!