In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 of Duifkampioen in groot verband stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering zien we ‘Luus’ van Johan Meulendijks uit Bakel. Johan had vier duiven die voor deze rubriek in aanmerking komen, omdat ze een prijs 1:100 hebben verdiend in 2021. Eén van deze toppers is op Bergerac achter gebleven. Als duiven in de nacht massaal doorvliegen, willen er in deze periode van de dag ook weleens duiven sneuvelen. Helaas gebeurde dit bij de 37e nationaal Dax van Johan.

Johan heeft mooie foto’s laten maken door zijn dochter Kristel Meulendijks, die professioneel fotograaf (niet speciaal voor duiven) is en dat is goed te zien aan de foto’s die we komende weken kunnen bewonderen.

De eerste topper van Johan is ‘Luus’. Deze duivin van 2019 won op Bordeaux de 45e nationaal tegen 8.228 duiven (10e NPO in de afdeling). Ze werd geklokt om 3.50 uur in het donker. Johan: ‘Ik had de hele nacht buiten gezeten. Ik ga even een kop koffie drinken binnen en toen is ze thuis gekomen, heb ik haar nog niet gezien.’ Ze is ingemand op een jong van 6 of 7 dagen, net als in 2020 op Bergerac. Op die vlucht won ze 522e nationaal tegen bijna 9.000 duiven. Ze zag er op het moment van inkorven geweldig uit.

Johan over deze topduivin: ‘Zij is een perfect gebouwde duif in de hand. De andere twee duiven ook en zijde zacht.’

In de stamboom zitten veel eigen duiven, die Johan al tientallen jaren op het hok heeft. De opa van vaderskant komt uit een Jellema-doffer via de Gebr. Vieberink uit Gendringen met een doffer die uit een doffer van M. van den Broek komt met een duivin van Anton van Haaren. De opa van moederskant komt van Benno Kastelein. Zijn vader is ‘Mister Messi’ (Zoon ‘Messi’) van Verweij-de Haan met ‘Miss Volendam’ van Gerrit Veerman. Zij is een kleinkind van ‘Het Betuwekoppel’.

… wordt vervolgd …