In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de beurt aan ‘Lieke’ van Ineke van der Rhee uit Alblasserdam. Zij werd 4e Nationaal Duifkampioen Marathon NPO 2021 en bij WHZB: 5e Beste Marathon duif en in de Pipa Ranking Marathonduif ‘21 over 3 vluchten 7e. Ze vloog de volgende prijzen bij elkaar:

  • 14e nationaal Bordeaux tegen 3.254 duiven
  • 161e nationaal Cahors tegen 3.532 duiven
  • 10e nationaal Bergerac tegen 6.600 duiven

Ineke vertelt: ‘Op Bordeaux zat ze op eieren. We hadden de duiven nog niet verwacht. Het was slecht weer en hadden de kleppen dicht. Adrie moest naar het toilet en keek uit het raam. Hij dacht: er zit een egeltje en tikte tegen het raam toen vloog ze op. Snel naar beneden … de klep open en klok aangesloten. ‘Lieke’ werd uiteindelijk geklokt om 03.25 uur.
Op Cahors zat ze weer op eieren. Het werd best een zware vlucht. Ze werd deze keer bij ons om 10.28 uur geklokt.
Op Bergerac zat ze op een kaal jong. Op Bergerac was het weer ook niet best veel regen maar wel wind mee. Er waren, toen we naar bed gingen, nog geen duiven. Deze keer hebben we voor de zekerheid wel de kleppen open gelaten en de klok erop. We hadden hiervan op Bordeaux geleerd. Het kloksysteem hebben we afgedekt met plastic en lijmklemmen, zodat het niet nat kon worden. We werden wakker door de wind en regen om ongeveer half 4. Adrie is naar beneden gegaan om de klep dicht te doen en het hok uit te dweilen. Terwijl hij hiermee bezig was kwam ‘Lieke’ naar hem toe. Snel gekeken hoe laat ze zat … bleek ze om 00.44 uur geconstateerd te zijn. In de andere afdeling van het hok was er ook een geklokt om 00:56 uur. Het resultaat was de 10e en 15e nationaal Bergerac.

‘Lieke’ is een laat jong van 2019. Als jaarling is ze enkel afgericht op de programmavluchten.
Met haar ouders is niet gevlogen. Vader en moeder zijn direct op het kweekhok geplaatst.
Haar vader is een Jellema-doffer. Hij komt uit ‘Zoon Dirke’ en ‘Dochter Silke’. ‘Dirke’ is de vader van ‘Kleine Jade’ (1e Internationaal Barcelona 2014). ‘Silke’ won in 2020 de 1e nationaal Barcelona.
De moeder van ‘Lieke’ komt uit een doffer van Joost de Smeijter-Restiaen (uit ‘Zoon Cas’, 1e Internationaal Pau 2015) en een duivin van Tiny van Rosmalen. Deze duivin, ‘Olivia’, won bij Ineke en Adrie de 1e nationaal Pau 2014.

Ineke, bedankt voor de medewerking aan deze rubriek. Hopelijk heb je samen met Adrie nog veel plezier van ‘Lieke’.