In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Vorig jaar had Peter van Dongen uit Arnemuiden met ‘Prins Bergerac’ één van de beste duiven van Nederland. In de jaren ervoor had hij ook al verschillende toppers.
Het is ieder jaar maar weer afwachten of er weer een nieuwe topper opstaat. Dat geldt voor iedere duivenliefhebber. Bij Peter stond dit jaar ‘De Kraag’ op.

Hij vloog drie mooie prijzen:

  • 38e Bordeaux tegen 1.130 duiven
  • 8e Agen tegen 998 duiven (64e nationaal tegen 6.820 duiven)
  • 69e Bergerac tegen 2.035 duiven

Peter vertelt: ‘ ‘De Kraag’ is een ‘juni-jong’ net als de eerdere toppers ‘Prins Bergerac’ en ‘Wladimir Klitschko’. ‘De Kraag’ is van 2020 en in 2021 als jaarling gespeeld. Hij is in 2020 als zomerjong niet gespeeld.

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn kale nek. Hij kreeg zijn naam van Peters goede buren en tevens goede liefhebbers op de zware fond, de Gebr. Dingemans en Cor de Ridder en zn.
Op de Marathonvluchten kwam ‘De Kraag’ telkens in de nacht thuis, maar kwam pas naar binnen als het wat lichter werd.

Zijn ouders komen beiden uit topduiven. Zijn vader is een zoon van ‘De Simson’ van Cor van der Ploeg uit Leeuwarden. Deze duif werd 1e Wereldkampioen Grote Fond. De moeder is een dochter van mijn eigen Wladimir Klitschko, Nationaal Duifkampioen Marathon en tevens Beste Jaarling. Deze ouders zitten op mijn gezamenlijke kweekhok in België, P&P Loft (Peter en Patrick). Patrick had dit jaar de 1e Nationaal Duifkampioen Zware Fond als jaarling.

Peter, Ik hoop dat deze duif jou nog veel plezier gaat opleveren. Wie weet? Ook met zijn nazaten!