In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Dit keer is het de beurt aan ‘de 707’ van Jan Verstegen uit Nistelrode. Deze mooie kras-doffer won onder meer 30e nationaal St. Vincent tegen 5.290 duiven. Verder werd hij Duifkampioen in groot verband.

Jan zelf gaat er meer over vertellen: ‘Mijn topper van dit jaar heeft de volgende titels behaald:

  • 1ste in de verenging
  • 1ste duifkamp. in de CC Uden
  • 2de duifkamp. Fondclub Zuiderkempen
  • 12de Nationale Asduif van Nederland

 Het inspelen van de duiven ging prima. Toen St. Vincent dichterbij kwam, ging ‘t minder. De duivin van mijn ‘707’ was gepakt. En dat een week voor het inkorven van St Vincent.. dus weg stand. Wat bleek? ‘De 707’ heeft 3 dagen alleen doorgebroed. Na die drie dagen toch maar een klein jong ondergelegd. Dat gaf hem blijkbaar genoeg motivatie gegeven om op tijd naar huis te komen van St. Vincent. Hij speelde de 2de in de kring, de 8ste in Oost Brabant en de 30ste Nationaal van de 5.290 duiven.

Daarna was hij ook op Dax bijtijds. Hij wonde 10de prijs in de kring, de 71ste in Oost Brabant. 249ste nationaal van de 5.612 duiven. Op Bergerac (Libourne) zat hij er ook goed bij. Hij won de 15de prijs in de kring, de 119de in Oost Brabant en de 405de Nationaal van de 11.632 duiven. Op drie verschillende vluchten een goede tot zeer goede prijs. Het blijkt uit het goede hout gesneden.

Als jaarling speelde hij 2x prijs op de eendaagse en als laatste vlucht Bergerac een 100ste prijs in de kring.

De vader van deze doffer komt van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal. Deze doffer heb ik gekregen van Comb. Verhagen-vd Steen. Deze doffer was via een omweg bij hen gekomen. Omdat die geen plaats hadden voor vasthouders kreeg ik hem. Hij komt uit een ingeteelde zoon van ‘De Bonte 49’ van deze mannen en een duivin van Gerrit Veerman.
De moeder is een duiven van Harold Zwiers, waar ik er al meerdere gehaald heb en met veel succes met de nakomelingen ervan vlieg. De duivin van Harold stamt af van o.a. ‘Zilverstar’ en ‘Paulien’.

Dit jaar op Libourne was ik te laat, net als meerdere liefhebbers denk ik, bij m’n hok aanwezig. Ik was er om half 5 ’s morgens. Op het hok zaten er 2 slapend op mij te wachten. Nummer 3 was ‘de 707’. Hij kwam in ‘t donker aangevlogen. Ik zag een schim en dacht aan een vleermuis. Het was echter ‘de 707’. Alleen het binnekomen ging moeizaam in het donker. Het duurde 20 minuten voordat er aanstalten gemaakt werd.

Van de 4 duiven die ik in 2019 uit dat koppel (doffer van Gerrit en Jaco en duivin van Harold) gekweekt heb, heb ik er nu nog 3 over. Eentje die ook op St Vincent in de prijzen zat is op Libourne achtergebleven.

Mede door de prestaties van deze doffer, die 12de Nationale Asduif is geworden, ben ik in Oost Brabant ook 3de onaangewezen kampioen geworden en 7de Nationaal  Kampioen van Nederland… Op naar 2022 … we zien dan weer wat het zal worden: Ieder jaar is ’t anders, hè!’

Bedankt voor je leuke verhaal over ‘De 707’ en je mooie seizoen, mede dankzij deze doffer. Ik hoop dat je in de toekomst nog veel plezier van hem mag hebben en van zijn broers en eventueel zusjes !!!