In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie is plaats gemaakt voor ‘De 64’ van 2018 van vader en zoon Van Urk uit Urk. Deze doffer groeide in 2021 uit tot een Barcelona topper. Op deze Koningsvlucht won deze duif de 24e nationaal tegen 4.838 duiven. In de Fondunie 2000 won deze doffer de 10e Barcelona tegen 1.404 duiven en Internationaal won hij de 92e prijs tegen 16.485 duiven.
Hij en zijn duivin zijn als koppel op Barcelona gespeeld op een stand van 13 dagen broeden. Het duivinnetje was de tweede duif van Klaas en Marten. Zij won de 256e nationaal.

Klaas vertelt: ‘Hoi Jaco … ik heb hierbij wat informatie over onze vroege duif van Barcelona. In 2020 was het onze eerste duif van Narbonne en ook in het NIC won de 1e prijs.
Vader is ‘de 55’. Deze doffer was een zeer goede vlieger met een 1e, 3e en 5e prijs in het NIC op Bergerac. De moeder komt rechtstreeks van Gerrit Veerman. De vader van deze duivin komt uit ‘Petertje’ (doffer van ‘het Betuwekoppel’) met een dochter van ‘de Barça 621’ van de Gebr. Jacobs (zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit). De moeder van de kweekduivin van Gerrit Veerman komt uit de topper ‘De 9000’ met de ‘Aarden-kweekduivin.
De 256e nationaal Barcelona (de duivin van ‘de 64’) komt uit een doffer van Cor Schermer (Pepping, vader 3e nationaal St. Vincent ZLU met eigen soort van Cor) met een duivin van Gerrit Veerman (rechtstreeks uit ‘Het Volendammer-koppel’).

Ons eigen soort duiven kwam van wijlen P. Woord (lijn Oud doffertje van Van der Wegen). Deze duiven waren voor het warme weer prima. Maar als er storingen op de vlieglijn zitten, kwamen ze laat. We zijn in 2014 voor het eerst naar Gerrit Veerman gegaan. Ik was zeer onder de indruk van zijn duiven en ook van hemzelf. Wat hij zegt doet hij … Wat hij doet zegt hij. Ik houd van die vent. Inmiddels koeren alle duiven hier met een Volendams accent.’

Leuk verhaal over een Barcelona-topper en de band met Gerrit. Ik hoop dat jullie nog veel plezier van zijn duiven mogen hebben en ‘de 64’ in het bijzonder.