In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze editie wordt opgesierd door ‘de 602’ van 2020 van Martien van Houten uit IJsselstein. Martien is één van de broers van de familie Van Houten. Hij won samen met broer Wim Barcelona. Martien is schilder bij het schildersbedrijf van dezelfde broer Wim. Hij is net als zijn broer Gertjan qua duiven klein behuisd. Enkele jaren terug, in 2018, is hij met de duiven gaan spelen achter zijn eigen woning. In 2021 leverde dat gelijk een mooi resultaat op: 2e nationaal Bergerac tegen 32.634 duiven van heel Nederland.

Deze jaarling duivin won in de voorbereiding op Bergerac een mooie prijs op Chateauroux. Op Perigueux won ze de 71e nationaal tegen 6.452 duiven en op de slotvlucht van de middaglossing de 2e nationaal Bergerac tegen dik 32.000 Nederlandse duiven.
Op Bergerac werd ze ingemand op 10 dagen broeden.

In de beginjaren na de herstart achter het eigen huis in 2018 heeft Martien (maar ook broer Gertjan) duiven gehad van Aart van de Hoeven. Deze man stopte en ook de gekochte bonnen bij gerenommeerde melkers van deze liefhebber mochten Martien en Gertjan verdelen. Dat heeft ze geen windeieren gelegd.

‘De 602’ is gekweekt bij en door deze Aart van de Hoeven. De vader van deze topper komt van Cor en Erwin van Wijk uit Benschop. Hij komt uit ‘De Teletekst-doffer’, die de 8e nationaal Cahors won met ‘Japie’ afkomstig van Jaap Pouw. ‘Japie’ werd duifkampioen van de Afdeling 7. Zij won 3 prijzen bij de eerste 50 nationaal en is grootmoeder van de 5e nationaal Bergerac 2017 en natuurlijk ‘de 602’ van Martien.
De moeder van ‘de 602’ komt van Piet Grasmayer. Zij komt uit ‘Zoon Wesley’ van de broers zelf met een duivin van Jac. Steketee.
Het goede bloed stroomt van verschillende kanten door ‘de 602’ heen.

Ik hoop dat Martien nog lang plezier houdt van deze prachtige duivin, die Aart voor hem gekweekt heeft. En het zou mooi zijn als er ook nog eens goede nazaten van komen!