In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2021 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze aflevering ‘De 147’ van 2016 van Daniël Kreileman uit Nieuwleusen. Deze duivin won de 3e nationaal St. Vincent in Sector 4, 25e van heel Nederland tegen ruim 11.000 duiven.

Daniël vertelt: ‘Jaco vroeg mij een stukje te schrijven over mijn belevenis van St. Vincent 2021. Een die ik zelf niet snel zal vergeten.
Mijn plan was om deze donkerkras duivin dit jaar te spelen op de ZLU klassieker Barcelona. Dit zou mijn vuurdoop betekenen op de ZLU. Helaas werd mijn St. Vincent ploeg, 10 stuks, in een rap tempo kleiner. Onze andere gevleugelde vrienden hadden het op onverklaarbare wijze alleen maar voorzien op deze ploeg. Hierdoor heb ik toch maar het besluit genomen om Barcelona over te slaan.

‘De 147’ van 2016 noemde ik altijd, `nooit vroeg, nooit laat`. Een duivin die nog niet gemist had op St. Vincent (3 uit 3). Ze heeft als afstamming, het oude soort van mijn maatje Willem Mulderij, voorheen Vinkenbuurt, nu Wierden. In de stamboom zit onder meer de 98-008, een topkweker van Willem, de Marseille King, een kweker van Rieks Lonsain, die bij Willem op het kweekhok zit en veel Jan Theelen. Deze duif heeft Willem voor mij gekweekt, zoals nagenoeg al mijn duiven bij Willem vandaan komen. Dit was in het jaar, voordat ik inzag dat de marathonvluchten de mooiste zijn en ik nog hoofdzakelijk dagfond speelde.

Interessant om te vermelden is dat mijn 3e Sector 4 Dax van dit jaar een dochter uit een volle zus van deze duivin is. Deze duivin is tevens haar nestmaat. Deze zus en moeder van de Dax-topper ben ik helaas vorig jaar verspeeld.

Het bijzondere van deze vlucht was dat ik op de vrijdag voor inkorving, acuut opgenomen werd in het ziekenhuis met een geperforeerde blindedarmontsteking. Niet de meest ideale voorbereiding voor een vlucht, als je 5 dagen in het ziekenhuis mag verblijven… Mijn vriendin Marianne, die altijd al een deel van de verzorging op haar neemt, nam mijn taken erbij over. Willem stond erop om mijn duiven in te korven. Dit hebben ze beide geweldig gedaan. Het gevolg dat ik met een andere spanning bij het hok stond. Hoe gaaf zou het zijn als juist vandaag…..

De beloning kwam. Ondanks een pittige vlucht kwam ze samen met een jonge duif, met nog een behoorlijke snelheid, bij huis en na een ererondje was de 3e in sector 4 en 25e van heel Nederland tegen 11.617 duiven, op 1140 kilometer, een feit!

Aankomend seizoen mag `soms vroeg, nooit laat` , haar talent laten zien op Barcelona, mits de rover zich gedraagt….’

Groeten,
Daniёl Kreileman, Nieuwleusen

Ik hoop dat je nog veel jaren plezier van deze topper mag hebben. Geweldig om zo’n duif op het hok te hebben! En succes op Barcelona 2022 !!!