In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer staat ‘Jolien’ van Walter Verheij in volle aandacht. Deze duivin won op de ZLU-vlucht van het afgelopen seizoen de 3e nationaal Pau tegen 4.255 duiven.

Walter vertelt over zijn seizoen en de prestatie van ‘Jolien’ …

Hoi Jaco,

De mooiste prijs van 2020 was uiteraard 3e internationaal Pau duivinnen, 3e nationaal en de 13e internationaal Pau tegen 13.128 duiven. Verder waren de 133e  240e en 333e nationaal Agen ZLU  en tevens de 2e bij de Golden Classic Marathon ook zeer welkom. Daarna kwamen de vluchten Barcelona en Perpignan. Dit ligt mij helaas nog niet zo lekker. De duiven komen van deze vluchten wel thuis en vliegen soms een prijsje maar is niet echt om iets over te schrijven.

Zodoende werd er besloten om Narbonne over te slaan en de focus op alles klaarmaken voor Bergerac daar dit min of meer verplicht was ivm Golden Classic Marathon. Ook hier werd ondanks een pennenstand van 6 oude pennen (net als Pau) toch weer een mooie prestatie neergezet van een hoop jaarlingen en 2 jarige nieuwelingen. o.a. 54e, 694e, 702e,  772e en 1528e prijs in sector 2. Vijf van de tien Bergerac-duiven wonnen prijs.

Sinds enkele jaren worden de duiven op weduwschap ingespeeld tot Blois en daarna mogen ze vrij koppelen en op eieren komen. Het aantal dagen op eieren wat het beste is om ze te spelen? IK HEB GEEN IDEE. Ik probeer mijn duiven te begrijpen maar de ene keer is het vroeg op “net gelegd” en de andere keer op 10 dagen of overbroeden of soms op een klein jonkie.

‘Jolien’ is als jonge duif heel veel in de mand geweest. Zowel de doordeweekse africhtingen als in het weekend. Als jaarling is ze ook niet gespaard gebleven en moest ze elke week mee tot aan de laatste dagfond vlucht.

Het corona seizoen…
Eindelijk vliegen mochten we vliegen met onze duiven … alles mee om zoveel mogelijk kilometers zien te maken. Al snel kwam Sermaises een vlucht of vluchten waar ik een hoop waarde aan hecht.  Ze kwam voorop. Ik had haar niet verwacht, maar haar vader (‘Issac’). Toen moest er even geschakeld worden want ik speel meestal de oude duiven die goed in de voorbereiding zijn naar Pau. De week erna kwam ze als laatste van Sermaises en toen sloeg de twijfel toe!! Blois werd Fontenay en ze was weer op tijd 53e ver. Toen toch maar naar Pau als “nieuweling (met 6 oude pennen). Toen, ja Toen zondagochtend net voor half zes bed uit en naar beneden … achterdeur open en in de spoetnik kijken, jaaa!!!!! Daar zit een duif! … gauw op de klok kijken en ja hoor 05.10 uur Pau int. stond er … dit moest een vroege zijn! Snel melden en toen werd het spannend met de neutralisatie tijden. Uiteindelijk is Jolien naar mijn idee niet de echte nummer 3 aangezien er al duiven eerder waren gevallen op de korte afstand. Maar goed.

Jolien’s vader is als jong rechtstreeks aankomen vliegen van mijn vader Henk Verheij. Na verschillende pogingen bleef ‘Issac’ toch bij mij. Ik vond en vind nog steeds een heel mooie vogel vol met karakter. In de stamboom vinden we bekende namen terug als Theo Streefkerk, Gebr. Saya, Utse Jellema en Jelle Jellema. Hij werd als onbewezen jaarling direct gekoppeld aan mijn beste vliegduivin ‘ ’t Mooitje’ van toen. Ze vloog o.a. 63e Narbonne ZLU, 272e Agen S2, 374e Agen ZLU, 593e St.Vincent ZLU, 790e Agen ZLU, 918e Agen ZLU,51e Narbonne duivinnen,116e St. Vincent duivinnen. Hier kwamen hele mooie jongen uit en zodoende werd er eerst vrij veel uit gekweekt. Hier in de afstamming vinden we vele topduiven terug zoals ‘Zoefff’, ‘Orion’, ‘Mirna’, ‘Zwart goud’, ‘Husky’ en ‘Golden Dreamer’.

Een greep aan de inmiddels behaalde mooie prijzen:
3e internationaal Pau
54e nationaal Bergerac s2
63e nationaal Narbonne
78e nationaal Pau
104e nationaal Mont de Marsan ZLU
107e natioaal Bram ZLU
133e nationaal Agen
198e nationaal Marseille

Walter, heel erg bedankt voor je verhaal over je duiven, prestaties en natuurlijk de topper Jolien. Ik hoop dat je nog veel plezier van deze duivin gaat hebben!