In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer staat ‘de Vale Bergerac’ van Jan Broersma in ‘the picture’. Hij won op Koninginnevlucht vanuit St. Vincent de 1e prijs tegen 358 duiven in Afdeling 10 Noord-Oost Nederland. Hij won ook de 1e prijs in de D.O.P. waar 120 duiven mee waren met een uur voorsprong. In sector 4 won Jan met ‘De Vale Bergerac’ de 3e nationaal tegen 810 duiven.

Jan schreef me dit: ‘Hallo Jaco, Dit seizoen, 2020, heb ik maar 3 marathonvluchten meegedaan. De andere 2 heb ik aan me voorbij laten gaan om samen met Veronyka op fietsvakantie te gaan.
De duiven deden het echter wel fantastisch op deze vluchten want op alle 3 vluchten kreeg ik mijn 1e aangewezen duiven als eerste terug. Alle 3 wonnen ze een prijs 1:100 in de afdeling 10. Het gaat om 3 doffers allen gespeeld op het nest.’

De winnaar van St. Vincent in de afdeling 10 is ‘de 407’ van 2017, een vaal doffertje die is ingekorfd op een jong van een zeven dagen. Sinds vorig jaar wordt hij ‘De Vale Bergerac’ genoemd na zijn 13e prijs op Bergerac in Afdeling 10. Als jong en jaarling is hij alleen ingespeeld op de vitesse en midfond. In het “corona”  jaar ingespeeld op zes vluchten ongeveer 1500 km. Jan’s duiven gaan nooit naar de dagfond. Zijn laatste vlucht was 2,5 week voor St. Vincent. Vorig jaar op Perigueux en Dax prijs en als toetje toen de 1e van Bergerac van 323 duiven en nu dus de 1e van St. Vincent in Afdeling 10 en de D.O.P.. Hij stamt uit een rode doffer 16-1056720 aangeschaft bij Johan en Fabian Wendel te Assen. Hij komt uit een ingeteelde doffer naar ‘De Rode Duuk’ met een duivin van Wim Oostveen uit Veenendaal (soort van Eyerkamp en Wijnands). De moeder komt van de, onlangs overleden Tonnie van Dam. Zij is bij Jan al moeder van o.a. 2e  Nat. Ruffec, 3e en 12e NPO Bergerac, 16e Nat. Orange etc etc.
‘De Vale Bergerac’ is nu vier gespeeld op de meerdaagse fond en evenzovele prijzen en daarvan ook nog eens 2x de eerste. Een klasbak eersteklas!

 De laatste topper van Jan komt de komende weken langs. Jan heeft al jaren een hok met buitengewoon goede duiven en deze doffer piekte op St. Vincent. Jan … een doffer om trots op te zijn !!!