In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer staat ‘de 294’ van Jan Broersma in volle aandacht. Hij won op de eerste marathonvlucht van dit seizoen de 5e Limoges tegen 1.211 duiven in Afdeling 10 Noord-Oost Nederland. Hij won de 1e prijs in de D.O.P. waar 337 duiven mee waren.

Jan schreef me dit: ‘Hallo Jaco, Dit seizoen, 2020, heb ik maar 3 marathonvluchten meegedaan. De andere 2 heb ik aan me voorbij laten gaan om samen met Veronyka op fietsvakantie te gaan.
De duiven deden het echter wel fantastisch op deze vluchten want op alle 3 vluchten kreeg ik mijn 1e aangewezen duiven als eerste terug. Alle 3 wonnen ze een prijs 1:100 in de afdeling 10. Het gaat om 3 doffers allen gespeeld op het nest.’

‘De 294’ is een prachtige lichtkras doffer en vertrok naar Limoges op een jong van 1 of 2 dagen oud. Volgens kenners geen geweldige neststand, maar dat weerhield hem er niet van om de 1e prijs te pakken in de D.O.P. Hij stond 1e getekende en maakte dit dan ook waar. Vorig jaar was hij op Bergerac Jan’s eerste  jaarling en dat was goed voor een 5e tegen 189 duiven in het  inkorfcentrum Delfzijl.  Hij is een zoon van ‘De 785’ van 2013 wat een geweldige duivin is. Zij won o.a. een 7e Nat. Orange S4, 9e Nat. Dax S4 en 7e NPO Cahors afd.10  etc. Zij komt uit het bekende ‘Figo-koppel’ van Jan. Dit koppel heeft verschillende nationale Top 10-duiven voortgebracht. De doffer is van de soorten van wijlen Evert Glazenburg en van Koop Kiekenbelt. De duivin van ‘Het Figo-koppel’ is van de soorten van Koop Kiekenbelt en Jan Corstjens uit het witte Limburgse stadje Thorn. De vader van ‘De 294’ is ‘De 128’ van 2014, die o.a. een 12e NPO Orange afd.10 op zijn palmares heeft staan. Hij heeft het soort van Gerrit Vedder en Koop Kiekenbelt in zich.

 De andere toppers van Jan komen de komende weken langs. Jan heeft al jaren een hok met buitengewoon goede duiven en deze doffer piekte op Limoges. Jan … een doffer om trots op te zijn !!!