In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Wanneer ben je een Barcelona-specialist? Hoe vaak en met hoeveel duiven moet een liefhebber in hoeveel jaar bij de eerste 100 nationaal zitten om dit predicaat te mogen ontvangen? Ik ga hier geen direct antwoord op geven. Persoonlijk vind ik een liefhebber die Barcelona als het hoogste hoogtepunt van het jaar ziet en die regelmatig een mooie tijdduif heeft op deze Koningsvlucht, een Barcelona-liefhebber is. Dat is een mooie liefhebberij. Ton Willems uit Balgoy is een liefhebber van de vlucht Barcelona. Hij maakte er mooie uitslagen op (met o.a. 100% prijs) en pakte op deze vluchten ‘tijdduiven’.  In de laatste editie pakte hij de 31e nationaal Barcelona tegen 4.477 duiven. De duivin die dit voor elkaar kreeg was ‘De Dochter Bonte Barcelona’ of wel ‘de 976’ van 2014. 

Deze duivin won al eerder een prijs 1:10 op Barcelona. Eerder won ze twee kopprijzen:

  • 9e NPO Bergerac tegen 3.468 duiven
  • 31e nationaal St. Vincent tegen 3.278 duiven

Verder won ze twee prijzen in het midden van de uitslag op Marseille. Een mooie erelijst!

In het begin van het seizoen 2019 is ze niet gespeeld op een marathonvlucht. De reden was het slecht thuiskomen van de inspeelvluchten. Een jaar later deed ze dit wel goed op de 4 inspeelvluchten (waaronder de africhting die in Hank wordt ingemand). Daarna vloog ze de 31e nationaal Barcelona. Dat is een goede afsluiting van een mooie vliegcarrière van deze mooie duivin.

Haar vader was ook een goede Barcelona-vlieger. Hij (‘De Bonte Barcelona’) won o.a. de 77e nationaal Barcelona tegen 5.183 duiven. Hij is van het eigen soort van Ton gekruist met het soort van Jan Ernest via Pieter Guelen uit Wijchen. De moeder won ook twee 1:10 prijzen op Barcelona. Zij is helemaal van het eigen soort van Ton Willems, wat deels is opgebouwd met duiven van Wim Peer uit Millingen a/d Rijn. In deze duivin zit ook nog bloed van de duiven van Ad van Heijst uit Wijchen.
‘Dochter Bonte Barcelona’ gaat met pensioen en hopelijk zal ze voor een goed nageslacht zorgen!

Verstandig besluit om zo’n Barcelona-topper voor de kweek te houden, Ton. Ik hoop dat ze nog betere Barcelona-duiven gaat geven dan ze zelf is en haar vader was.