In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de topper ‘Power Boy’ van Frans en José Belleter uit Nispen. Deze liefhebbers zijn grote Brabants kampioenen, die ook anderen geholpen hebben een betere stam op te bouwen. Zelf doen zij ook nog steeds met de besten mee. Hun ‘Power Boy’ won als jaarling op Agen ZLU de 8e nationaal tegen 3.940 duiven.

Als jonge duif won ‘Power Boy’ al drie prijsjes op de natour. Een unicum voor een marathonduif. In 2019 is hij op 22 maart gekoppeld. Hij heeft geen jongen grootgebracht. Hij heeft gebroed totdat hij eraf liep. Vanaf het begin van het vluchtseizoen is hij wekelijks gespeeld tot aan de eerste midfondvluchten (350 km). Daarna heeft hij nog twee dagfondvluchten gehad. Dit waren Issoudun (500 km) en Argenton (550 km). Vanaf die vluchten kreeg hij rust tot aan Agen ZLU.

In de voorbereiding op deze vlucht begon hij steeds meer trainingsarbeid aan de dag te leggen. Dat was het enige aanwijsbaar feit, dat de forme er aan zat te komen. Frans: ‘Het was een waar genot deze doffer te zien trainen. Hij steekt in een koppel duiven, bestaand uit grotendeels blauwe goed af.
Ik heb de Power Boy niet meer gespeeld in 2019. We hebben eerst vier jongen uit hem gehaald. Zijn nestmaatje, een duivin, hebben we op het kweekhok geplaatst. Met als reden een fundament te leggen met duiven met goed bloed voor de ZLU-vluchten. We willen in de toekomst alleen verder gaan op de ZLU vluchten. Het lijkt het ons een goed idee om met deze duivin verder te kweken en we hopen dat ‘Power Boy’ opnieuw zal gaan presteren.’

‘Power Boy’ is gehaald bij de Comb. de Pijper uit Hoeven. De vader is van Guus van Aken uit Wijk bij Duurstede, uit de lijn van de Dolle Dax maal een dochter van De Jonge Witbuik van Batenburg-van der Merwe. De moeder is van de Comb. de Pijper zelf. Uit ‘de 247’ van 2016 met een duif die de volgende prijzen won: 9e Nat St Vincent, 44e Nat Pau, 165e Nat Agen en de 254e Nat Narbonne. Hiermee werd deze duivin gekroond tot 7e Nationale Asduif WHZB op de ZLU-vluchten 2018. Verder in de stamboom komen we een kleindochter van New Laureaat (Batenburg-van der Merwe) en Dochter Romee van Jelle Jellema tegen.

Met ‘Power Boy’ hebben Frans en José Belleter een enorm talent in huis. Deze liefhebbers tonen visie door eerst vier jongen uit zo’n jonge krachtpatser te halen in plaats van doorspelen op Narbonne of Perpignan. We gaan de komende jaren wederom veel van deze liefhebbers horen!