In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie gaat het over de Beste Europese Marathonduif over twee vluchten. Deze topper is van Jos Habets uit het Limburgse Heerlen en wordt Pierre genoemd. Deze Super Duif won de 5e nationaal Pau tegen 3.785 duiven en de 2e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.696 duiven. Internationaal was het de 31e Internationaal Pau tegen 12.119 duiven en de 2e Internationaal St. Vincent tegen 10.623 duiven. Fenomenaal !!!

Op St. Vincent en Pau korft Jos zijn weduwnaars in.

Op St. Vincent pakte Jos ook de 26e nationaal met ‘Blue Marco’.
Op Barcelona gaat Jos de strijd aan met nestduivinnen op een stand van zo’n drie dagen jongen.
Jos pakte de volgende kopprijzen op de Koningsvlucht Barcelona:
12e nationaal Barcelona met ‘Gloria’ (23e Internationaal)
85e nationaal Barcelona met ‘Ashley”

Het seizoen
De nestduivinnen, die half februari gekoppeld waren, hebben één jong groot gebracht en gaan daarna op weduwschap tot aan de vlucht vanuit Limoges in de eerste week van juni. Eenmaal thuis vanuit deze Limoges worden ze gekoppeld op het jonge duivenhok, tussen de jonge garde in. Ze zijn niet meer gespeeld tot Barcelona . Wel worden ze ongeveer één week voor inkorven 1 voor 1 opgeleerd op een afstand van ongeveer 65 km.
Het voer dat ze krijgen bestaat uit Champion Plus van Versele Laga  aangevuld met wat snoepzaad en wat pinda’s
De jaarling duivinnen worden wekelijks gespeeld tot en met Agen ZLU en daarna zijn ze klaar. Uit deze duivinnen worden er enkele uitgezocht voor Barcelona als aanvulling voor het jaar erna. Als de duivinnen goed hebben gepresteerd vanuit Barcelona, worden ze niet meer gespeeld en is het seizoen voor hen eveneens klaar.
De doffers worden gespeeld op weduwschap. Ze werden gekoppeld op 8 maart. Als de jongen een dag of 15 zijn, gaat de duivin eraf en brengen de doffers allemaal één jong groot waarna ze op weduwschap gaan.

Jos: ‘Dit jaar werden de duiven gecontroleerd op dinsdag na de vlucht vanuit Limoges door duivendokter Vincent Schroeder. Hij constateerde Trichomonas  en Coccidiose. Ondanks dat, pakte ik toch 11 duiven in de prijzen van de 19 wat een goed resultaat was. Ik heb toen ik thuis kwam van mijn werk meteen een tablet voor Tricho gegeven en later die avond rond 22.00 uur de tablet opgestoken tegen de Coccidiose. In die week op zondag nog eens een tablet op de nuchtere maag  voor Tricho. Een dag of 4 voor inkorving van de fondvlucht worden de duiven gevoerd met drie soorten mengelingen namelijk :

  • 1 deel Super M van Mariman
  • 1 deel Champion Plus van Versele Laga
  • 1 deel Super Power van Versele Laga
  • Aangevuld met wat snoepzaad en pinda’s

Tussen de vluchten door word het voer aangevuld met 50% Walzoontjes van Beyers om ze wat af te remmen. De duiven worden gespeeld om de drie weken, soms 4 weken, en bij thuiskomst krijgen de duiven de eerste dag een kweekmengeling met wat snoep en pinda’s.

De training van de weduwmannen gebeurd door de week  eenmaal daags van 18.00 uur tot en met 19.15 en in het weekend tweemaal daags; ook ‘s morgens om 05.30 tot en met 06.30.
In de middag laat mijn vrouw de nestduivinnen uit. Dat gebeurt zo rond de klok van 14.00 uur, als ook de jongen eruit gaan. Tegen die tijd zijn de jongen al zo oud en  trainen meestal wel hard genoeg wat ik denk dat voor de duivinnen wel goed is. Die gaan dan namelijk mee. Ze trainen dan meestal wel ongeveer één, anderhalf uur.’

Er word gespeeld met 29 weduwmannen, waarvan ongeveer 16 jaarlingen, een tiental jaarling weduwduivinnen en een zestal duivinnen op nest.

Pierre en andere toppers
Jos: ‘Mijn grootste topper van het seizoen 2019 is ‘Pierre’, vernoemd naar mijn vader. Hij vliegt dit jaar de 5e Nat Pau ZLU tevens 31e Internationaal en op zijn tweede vlucht St. Vincent ZLU, waar hij de 2e Nationaal en 2e Internationaal wint. Hij is op de Pipa-Ranking beste Nederlandse Duif over 2 Internationale vluchten. Hij is ook de Beste Europese duif over 2 internationale vluchten.
Hij komt uit een doffer, die gekweekt is uit twee duiven van Lieven Beulens. In deze doffer zit de basis van deze Belgische topper, waaronder de ‘Goeden Kweker’ en de moeder van de 21e nationaal Barcelona. De moeder is een kruising van een ingeteelde doffer naar de ‘Late Night Lady’ van Verweij-de Haan met een duivin van de familie Jongen uit Kerkrade.
Een andere topper is ‘Ashley’. Ze is tweemaal gespeeld op nest en vliegt een 25e Nationaal Marseille in 2018 en een jaar later op Barcelona de 85e Nationaal
Nog een topper is ‘Gloria’. Zij vliegt als jaarling 354e Nat Agen ZLU en een jaar erna de 12e Nat Barcelona (23e Internationaal Barcelona).
‘Blue Marco’ behoort eveneens bij de topduiven en vliegt in 2019:
43e Provinciaal Limoges
26e Nat St Vincent ZLU
591e Nat Perpignan ZLU.

Tot Slot
Jos heeft in 2019 een prachtig jaar gehad. Hij speelde verschillende kopprijzen en had met ‘Pierre’ de beste Europese duif! Een hele goede reden om apetrots te zijn. Jos, ik wens je ook voor het komende jaar een goed vliegseizoen toe. Allereerst een goed kweek !!!