Het Marathonduivenjournaal is voor de marathonduivensport een internetmagazine op veel gebieden traditioneel: reportages van vluchtwinnaars en kampioenen, maar ook baanbrekend in de vorm van een bespreking van de vluchten en het voorstellen van Topduiven. Naast het vertrouwde is het tijd voor wat nieuws.

Column over de nationale en sectorale uitslagen
Het bespreken van vluchten is soms niet voor iedereen goed genoeg, omdat ze niet snappen dat niet de hele uitslag wordt uitgeplozen. Er wordt alleen gekeken naar de liefhebbers die in ieder geval een prijs 1:50 hebben gewonnen en een prijspercentage hebben behaald van 65% (als de uitslag is gebaseerd op 1:4, de ZLU) en 75% (als de uitslag wordt opgemaakt op 1:3, de NPO-vluchten). Van deze laatste keuze (1:3) word ik nog steeds niet vrolijk, maar het is zo beslist en zo wordt het dan ook (terecht) uitgevoerd. Ik krijg op deze verslagen weleens commentaar, omdat ik (heel soms) weleens iemand vergeet en dan zet ik hem er later tussen. Meestal is het niet terecht, omdat de mensen niet snappen wat 1:50 betekent. Ik zal het daarom nog een keer uitleggen. Als je 1.000 duiven in concours hebt, moet je tenminste de 20e prijs hebben om een duif 1:50 te hebben. Dus als er 3.500 duiven in concours zijn, betekent dat een duif bij de eerste 70 prijzen. Je kunt bijvoorbeeld met de 90e prijs beginnen en 100% prijs hebben en niet genoemd worden in mijn column. Dit komt, omdat je eerste duif geen prijs 1:50 heeft behaald. De uitslag kan dus geweldig zijn, maar ik heb niet de tijd om elke uitslag helemaal uit te spitten. Dit is een bewuste keuze: een 90e prijs tegen 3.500 duiven is een prima prijs, maar ik kan dat geen kopprijs meer noemen. Het kan theoretisch gebeuren dat je bij de Grootmeesters eerste wordt en bij mij niet genoemd wordt. Grootmeesters is afgeleid van de Fondspiegel uit het verleden. Maar in de omvorming van de Fondspiegel naar Grootmeesters zitten, naast het mooie van de hokprestatie, ook een aantal hiaten. Liefhebbers die 1 of 2 duiven spelen worden in de stand van de Grootmeesters niet meegenomen. Verder worden de grote en kleinere liefhebbers op één hoop gegooid en niet in twee of drie groepen ingedeeld naar grote.

Nieuwe rubriek
Afgelopen vliegseizoen dacht ik na over een nieuwe rubriek. We hebben natuurlijk ‘De Topper van …’ en  ‘De Trots van …’. Het leek mij ook wel leuk om een prachtig mooie uitslag te benoemen en een verhaaltje over te schrijven. Hoe komt zo’n uitslag tot stand? Wat is er voor die tijd bedacht of komt het zomaar uit de lucht vallen? Waar zou zo’n uitslag aan moeten voldoen om het interessant te maken om te lezen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld:

 • Minimaal 90% prijs
 • De helft van de ingekorfde duiven een prijs 1:50
 • 25% van de ingekorfde duiven een prijs 1:100
 • Alle ingekorfde duiven voor de helft van de prijzen thuis

Heeft u afgelopen seizoen een uitslag (sectoraal of nationaal) gemaakt die aan één van deze eisen voldoet of heeft u een andere reden waarom u vindt dat u een prachtige uitslag hebt gemaakt, stuur mij dan een mail met minimaal twee foto’s (van uzelf en de duiven die deze goede prestatie hebben geleverd) en beantwoord de volgende vragen:

 • Wat is de uitslag precies en op welke vlucht?
 • Hoe kwam deze uitslag tot stand … wat zag u aan de duiven in de dagen voor de inkorving?
 • Wat heeft u voor deze vlucht extra gedaan?
 • Hoe verliep de vlucht ervoor en erna (eventueel)?
 • Welke duiven hebben deze prestatie geleverd?
 • Heeft u een gouden tip voor de lezer … een product wat is aangeslagen of iets anders?
 • Wat wil je verder nog kwijt over deze mooie prestatie?

Stuur alle info en foto’s naar marathonduivenjournaal@gmail.com
Alvast bedankt voor de medewerking!