Naast De Topper 2020 … hebben we een andere rubriek waar u uw favoriete duif kan voorstellen. Deze rubriek is De Trots van …
Welke duiven komen hiervoor in aanmerking? Heel simpel … dit zijn duiven waarvan u moet glimlachen als u het hok binnenkomt. Dit kan door vliegprestaties zijn, nakweek of gewoon gedrag of kleur. Stuur mij een foto en waarom u trots bent op deze duif. Verder is het leuk om wat te vertellen over de afstamming en eventuele prestaties van de duif of van zijn nageslacht en/of ouders. Stuur de foto en de gegevens naar Het Marathonduivenjournaal …
marathonduivenjournaal@gmail.com en ik plaats het op onze internetsite !!!

Het hoe en waarom?
Vandaag is de beurt aan ‘Chantal’ van Richard van Rossum uit Wageningen. Deze duivin heeft de laatste seizoenen sterk gepresteerd en zo ook in het afgelopen seizoen. Naast de goede prestaties is ‘Chantal’ ook plezierig in de omgang. Richard vertelt: ‘Deze is duif is zo bijzonder. Ze is altijd rustig en zodra ze jonkies heeft, super fel op haar nest. Ze is meestal mijn eerste op het hok met de overnachtingsvluchten. Ik heb er naar mijn vrouw genoemd omdat het mijn beste duivin is. Ik heb nooit gedacht of gezien dat het een goeie werd, al zit ze wel altijd strak. Haar halfzus, ‘De 059’,  kan ook haar prijs wel verdienen. Zij hebben dezelfde vader. Haar moeder is ontsnapt nadat de ren is open gewaaid na een storm van de zomer ren. Voor het komende seizoen heb ik 8 jaarlingen uit haar. Dus ben benieuwd.
Ik speel de duiven in op weduwschap. Dan wil ze alleen maar naar binnen bij de doffers. Totdat het donker wordt. Dan gaat ze tenslotte naar binnen waar ze hoort. Ik vind dat wel gevaarlijk voor de roofvogel. Ik hoop natuurlijk dat ze niet gepakt wordt.

 

 

Prestaties
In 2019 won ‘ Chantal’ een prachtige prijs: de 11e NPO Orange in Afdeling 8 tegen ruim 1.100 duiven en in 2020 won ze weer twee knappe prijzen:
10e St. Vincent tegen 192 duiven
6e Bergerac tegen 154 duiven
Ze werd in de regio 4e Duifkampioen.

Standen en afkomst
Haar favoriete stand is op een klein jonkie van maximaal 6-7 dagen.
Zowel de vader als de moeder komen uit Staphorst … van Appie Schra. Ze zijn van de soorten van First Price Pigeons en Jan Theelen.

 

Tot Slot
Richard: ‘In 2019 miste ‘Chantal’ op een haar na ‘Teletekst’. Ze werd uiteindelijk 11e, wat ook een prima (1:100) prestatie is.
Ik ben in 2015 weer begonnen op de overnachting. Dat gaat me gelukkig goed af. De laatste jaren heb ik verschillende vroege prijzen gehaald, waarvan enkele op ‘teletekst’. Daarnaast wonnen mijn duiven al kampioenschappen in Afdeling 8 GOU, de Noordelijke Unie en Fondclubs.

‘Chantal’ van Richard van Rossum is een duif om trots op te zijn. In verschillende opzichten. Ik ben benieuwd wat de 8 jaarlingen uit haar de komende seizoenen gaan doen!