In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Eric vertelde in het vorige delen iets over zichzelf als duivenliefhebber, zijn stamopbouw en zijn prestaties van de laatste seizoenen. Verder vertelde hij over de weg die uiteindelijk leidde naar verschillende mooie resultaten. Ook kwamen de toppers ‘Deep Purple’, ‘Deentje’, ‘Kristel’ en ‘Sari’ voorbij. Nu gaat hij verder …

De stamvader van het hok was Sampras (rechtstreeks Sam de Jong en zoon van zijn topper BOY). Deze doffer was vader van Kamarina, die de 43e nationaal Mont de Marsan won, Chap Chap, die de 8e NPO Perigueux won (deze duif was op dezelfde dag thuis met een ochtendlossing), Marabino, die de 43e nationaal St. Vincent won, en nog vele andere. Op dit moment zit er nog een nazaat van deze superkweker, namelijk Zoon La Dique van 2016. Deze doffer stond de laatste twee seizoenen vast tegen SARI, de absolute topper van het hok.

Sari is als zomerjong geboren. Ze is als jaarling naar de najaarsklassieker LIMOGES geweest. Op deze vlucht wist dit blauwtje een hele mooie klassering te behalen. Vooral de wijze waarop ze zich na een zware vlucht van hoge hoogte uit de lucht liet vallen was opvallend. In 2019 liet zij zich op de loeizware Cahors wederom van haar beste kant zien. In het NIC won ze met 2 uur los op nr 2. Dit betekende haar 1e teletekstvermelding. Deze vlucht vloog ze op 14 dagen broeden. In 2020 haar weer klaar gemaakt voor het weekend van St. Vincent en Pau. Ze had haar eerste jong al groot mogen brengen en zat op ongeveer 12 dagen broeden. Deze St. Vincent was wederom niet al te gemakkelijk, maar wederom behaalde zij een 13e in onze afdeling. Helaas was ze net iets te laat voor haar tweede teletekst vermelding.

Als laatste vlucht kreeg ze Bergerac voorgeschoteld. In de periode voor Bergerac liep ze aan met haar buurman, terwijl ze al op een jong van om en nabij 18 dagen zat. Op de dag van inkorving zat ze wederom op 10 dagen broeden. Ook deze vlucht wist ze zich weer op de 13e plaats NPO te klasseren. Door de coëfficiënt van St Vincent viel ze net buiten de top 10 en werd ze 11e beste marathon duif over 2 vluchten van 2020. Naast de kanjers Deep Purple , doffer van eigen kweek, met een 3e nat Perigueux en 2e NU achter Power Lady van Benno Kastelein en Deentje met vele prijzen waaronder een 7e NPO Bergerac 2018.

De mooiste vlucht van het seizoen 2020 was toch wel Pau ZLU. Ik haalde met onder meer twee duiven binnen de eerste 50 nationaal de 10e plaats in de Grootmeester-competitie van Het Spoor.
De 22e prijs nationaal werd behaald door ‘Kristal  (vernoemd naar de vaas die ze mocht winnen). De 41e nationaal viel ten deel aan ‘Carrara’.
‘Kristal’ is een dochter van ‘Moresani’, die destijds gekoppeld stond tegen een dochter van ‘De Scherpe’ van Jos Pepping. Deze duivin is een volle zus van de moeder van ‘De Daan’ van Jos. Deze doffer won de 1e internationaal Agen bij de man uit Egmond. Dat deze lijn super doorvererfd blijkt uit het feit dat de nestligger van Kristal de vader is van ‘SARI’.

Het seizoen 2020 kwam abrupt ten einde door het opnieuw oplaaien van het COVID-virus. Hierdoor heeft er maar één najaarsvlucht plaatsgevonden. Een gedeelte van deze 2020-ploeg is via TopPigeons verkocht.

De huidige locatie in de polder zal vanaf seizoen 2021 worden ingeruild door Zandvoort. Dit betekent dat er een herstart gemaakt moet gaan worden met een lichting jonge duiven die direct op het nieuwe hok zullen worden gehuisvest.

Eric, ik wil je heel erg bedanken voor je verhaal met info over je toppers van de laatste vier seizoenen. Ik wens je veel plezier met veel woongenot en alle succes in Zandvoort!