In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Halverwege december krijg ik een leuk mailtje van Coen Brugman uit Luttelgeest. Coen schrijft net als ik artikelen voor Marathon Noord. Afgelopen seizoen was me, met het doorspitten van de uitslagen, al opgevallen dat Coen een goed seizoen doormaakte. In de bijlage van zijn mail zaten naast foto’s en stamkaarten een mooi verhaal … een goed artikel over zijn opbouw vanaf 2015 en de Toppers van 2020. Genoeg leesvoer om in meerdere delen te publiceren. Hier het verhaal van Coen …

Toch de stoute schoenen maar aangedaan
Ik had enkele malen de vraag gelezen om je topduif van het hok voor te stellen. Daar vond ik nu wel tijd voor worden.
De start was in juli 2015 met allemaal duiven van mijn oude soort. Toch besloot ik alles anders te gaan doen en er werden van de betere hokken duiven aangeschaft voor de meerdaagse fond. Bij Jan Grootoonk alleen al haalde ik kleinkinderen van de Livai. Deze duif was toen al één van de topduiven op Jans hokken in Bant. Dit kenmerkte zich door de vele goede duiven die eruit kwamen.

In 2016 en 2017 werden er enkele vluchten meegedaan. Ik wist al enkele malen op het podium gekomen in ons sterke NIC in Emmeloord. In het najaar van 2017 heb ik besloten om toch te gaan verhuizen. Er werd een huis gekocht in Luttelgeest. Alle duiven die toen aanwezig waren werden overgewend naar het nieuwe adres. Op de eerste vlucht, Limoges 2018, vloog één van mijn duiven gelijk de 4e NPO en 8e van Sector 4. Deze prestatie werd geleverd door een duif die goed 5 weken op het nieuwe adres rondvloog. Dat seizoen korfde ik op alle vluchten op meerdaagse fond in. Ik zat steeds van voren … in de top 10 van het NIC Emmeloord, ‘De Zuiderzeevliegers’, en ik zat bij de kampioen.

In 2019 ging het al een stuk beter wat de prestaties op de meerdaagse fond betreft. De duiven haalde tweemaal Teletekst. Op Dax wonnen mijn duiven de 10e en 11e NPO en haalde ik Het Grootmeesterschap in Sector 4. De duiven die daar verantwoordelijk voor waren, zijn broer en zus. Ze komen uit een zoon van het koppel ‘De Rode Bakhuizer’ met een dochter van Nygel maal Aimaiy van Jan Grootoonk. ‘De Rode Bakhuizer’ komt via Klaas de Vreeze. Hij is een zoon van Halfbroer Simson van Cor van de Ploeg. De moeder is ‘Janneke’ van het soort Jan Grootoonk. Inmiddels is zij de moeder van 10e NPO Dax 2019,11e NPO Dax 2019, 6e nationaal Limoges S4 2020, 5e NPO Limoges 2020, 3e FFC Limoges 2020,72e NPO Bergerac 2 2020, 143 nationaal Bergerac 2 S4 2020 en de 1e Duifkampioen kampioen jaarlingen Friese Fond Club 2020. Op de vlucht Orange won ik in 2019 de 9e NPO en de 16e Sector 4. Deze vlucht stond twee dagen open door een zeer traag verloop. Oorzaak was de regen. Het was ‘Armin’, die dit klusje presteerde als Jaarling.

… wordt vervolgd …